Stort antal ansökningar om projektstöd för utvecklingssamarbete, kommunikation och global fostran

Utrikesministeriet har som resultat av vårens ansökningsomgångar fått 169 ansökningar om projektstöd för utvecklingssamarbete och 58 ansökningar om stöd för kommunikation och global fostran. Planen är att besluten ska fattas innan utgången av året.

Ansökningsomgången för frivilligorganisationers och kommuners utvecklingssamarbete 2017–2020 gick ut den 13 maj 2016. Utrikesministeriets enhet för det civila samhället har fått ta emot sammanlagt 169 ansökningar inom utsatt tid. Av dem är 99 nya ansökningar och 70 ansökningar om fortsatt finansiering. Organisationerna står för 166 ansökningar och kommunerna för tre. Kring tolv av sökandena är nya – majoriteten har ansökt om projektstöd av utrikesministeriet någon gång tidigare.

Flest ansökningar gäller Somalia, sammanlagt 21 stycken. Den största delen av dem som söker om stöd för projekt i Somalia representerar antingen själva den somaliska diasporan i Finland eller utnyttjar diasporans expertis i sina projekt. Näst flest ansökningar gäller Tanzania, 17 stycken, och tredje flest Indien, 15 ansökningar. Kring tolv ansökningar gäller Nepal respektive Kenya.

Projekten handlar i stor utsträckning om undervisning och hälsovård, men också miljö, landsbygd och sanitet är populära verksamhetsområden. Många av projekten strävar efter att målinriktat stärka det civila samhället, de mänskliga rättigheterna och jämställdheten i mållandet. Organisationerna och kommunerna ansöker om sammanlagt 56,6 miljoner euro för 1–4-åriga projekt.

Ansökningsomgången om stöd för kommunikation och global fostran 2017–2018 löpte ut den 8 juni 2016. 58 ansökningar lämnades in inom utsatt tid och de flesta kommer från organisationer som också tidigare fått detta stöd. Sammanlagt gäller ansökningarna 4,6 miljoner euro för 1–2-åriga projekt i Finland.

Ansökningarna behandlas vid utrikesministeriet under de kommande månaderna och besluten ska enligt planen fattas innan utgången av året.

kestävä kehitys