Besluten om organisationsstöd fattas ännu i år

Besluten om statsunderstöd till frivilligorganisationer 2016 blir klara i slutet av året. Under våren ordnade utrikesministeriet öppna ansökningsomgångar för statsunderstöd till projekt inom utvecklingssamarbetet och till utvecklingskommunikation och global fostran. De olika stödformera för det civila samhällets utvecklingssamarbete vidareutvecklas i samarbete med organisationerna.

Den 14 oktober bjöd utrikesministeriets enhet för det civila samhället in organisationer som deltar i utvecklingssamarbetet för att träffa den utvecklingspolitiska avdelningens nya chef Satu Santala och diskutera det fortsatta samarbetet.

”Organisationernas arbete gör så att utvecklingspolitiken och utvecklingssamarbetet kommer närmare många finländare. Utrikesministeriets och organisationernas goda samarbete och gemensamma strävanden är avgörande”, sade Satu Santala under mötet.

Projektstödet för första gången för en fyraårsperiod

Ansökningsomgången för stöd till frivilligorganisationers och kommuners projekt inom utvecklingssamarbetet 2017–2020 avslutades i maj. I år kunde projektstödet för första gången ansökas för en fyraårsperiod, vilket medför långsiktighet i organisationernas arbete.

I år ansökte 168 projekt om statsunderstöd. Bland ansökningar framträdde särskilt den finländska utvecklingspolitikens prioritet angående jämställdhet, att främja kvinnors och flickors ställning och rättigheter. Näst flest ansökningar gällde prioriteten att stärka samhällenas demokrati och funktionsförmåga.

Geografiskt fokuserade ansökningarna främst på Somalia, Tanzania, Nepal och Kenya. Liksom tidigare år gällde de flesta projekten undervisningssektorn, hälsa, media, demokrati och civilsamhället, olika näringar, utkomstmöjligheter, matsäkerhet, miljö och energi samt vatten och sanitet.

Under årets ansökningsomgång beviljas närmare 16 miljoner euro i projektstöd. ”Det är positivt att vi trots de minskade anslagen kan bevilja en aning mer medel under den här ansökningsomgången än vi trodde var möjligt på våren. Det är däremot beklagligt att många projekt blir utan finansiering på grund av det stora antalet ansökningar”, konstaterar enhetschef Jyrki Nissilä. I utvärderingen av ansökningarna ses det främst till de kvalitativa kriterierna.

Organisationerna uppmuntrades att rikta sina projekt till de allra fattigaste länderna och att samarbeta med andra aktörer, till exempel företag. Besluten om projektstöden kan nu, till skillnad från vad som tidigare meddelats, väntas i slutet av 2016.

Femtionio ansökningar om stöd för kommunikation och global fostran

Ansökningsomgången för stöd till finländska frivilligorganisationers projekt gällande kommunikation och global fostran avslutades i juni. Det kom sammanlagt in 59 ansökningar för projekt 2017 och 2018 och behandlingen av dessa pågår fortfarande. Organisationerna uppmuntrades särskilt till projekt som informerar finländarna om betydelsen av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling och om orsakerna till flyktingkrisen. De uppmanades också till samarbete med andra aktörer. Cirka 1,2 miljon euro delas ut till projekt för kommunikation och global fostran under denna ansökningsomgång.

I flera av ansökningarna var orsakerna till flyktingkrisen det centrala temat eller ett av flera teman. I majoriteten av projekten ingick nära samarbete mellan olika organisationer eller med aktörer inom någon annan sektor. Denna inriktning hoppas vi att ska fortsätta också i framtiden eftersom samarbete mellan olika aktörer gör att man når större målgrupper. Också besluten om stöd för kommunikation och global fostran väntas bli färdiga i slutet av 2016.

Reform av programstödet genom samarbete

Utrikesministeriets enhet för det civila samhället fortsätter att utveckla och förnya olika stödformer. Programstödet reformeras i samarbete med de organisationer som får programstöd. I och med reformen kan de 22 organisationer som får programstödet i sin nuvarande form ansöka om nytt statsunderstöd sommaren 2017 för fyraårsperioden 2018‒2021. Det planeras en ansökningsomgång för programstödet som är öppen för alla organisationer år 2021.

Stödet till internationella icke-statliga organisationer fortsätter i linje med temana i den utvecklingspolitiska redogörelsen. Följande allmänna ansökningsomgång inleds i början av 2017. Under den kommande ansökningsomgången är avsikten att fatta beslut för tvåårsperioden 2017‒2018 Stödet till internationella organisationer kompletterar de andra stödformerna. Under de senaste åren har särskilt projekt gällande reproduktiv hälsa och rättigheter samt stärkandet av utvecklingsländers beskattningssystem främjats genom denna stödform.

Finländska organisationer som beviljats stöd av EU-kommissionen eller andra EU-institutioner för utvecklingssamarbete eller global fostran kan fortfarande ansöka om tilläggsstöd för den nationella självfinansieringsdelen. Utrikesministeriets finansieringsandel av finländska organisationers EU-projekt kan vara högst hälften av den nationella självfinansieringsdel som är på organisationens ansvar. För 2016 har cirka 800 000 euro reserverats för EU-projektstöd och målet är att denna summa vid behov kan höjas under de kommande åren.