Frivilligorganisationernas utvecklingssamarbetsprojekt beviljades statsunderstöd

Utrikesministeriet har beviljat statsunderstöd för små och medelstora finländska frivilligorganisationers utvecklingssamarbete för sammanlagt 15,9 miljoner euro. Understödet gäller utvecklingssamarbetsprojekt som genomförs under tiden 2015-2017. Statsunderstöd beviljades för 80 projekt som är inriktade på undervisnings- och hälsovårdssektorerna, förstärkning av civilt samhälle och utveckling av jordbruk.

Till den ansökningsomgång som avslutades i maj ifjol kom 124 ansökningar. Totalt uppgick ansökningarna till 34 miljoner euro. De populäraste målländerna var Tanzania, Somalia, Nepal och Kenya.

Vid bedömningen fästes särskild uppmärksamhet vid de planerade resultaten. De ansökande skulle visa att deras verksamhet på lång sikt direkt gynnar stödmottagarnas liv eller ger dem möjlighet att själva förbättra sin livssituation. Alla projekt bör förstärka utvecklingslandets eget civila samhälle och dess kapacitet att delta på ett ansvarstagande sätt i sitt lands utveckling.

Organisationerna uppmanades särskilt att ansöka om understöd för projekt som främjar demokrati och rättstatsutveckling, tillgång till information, åsikts- och tryckfrihet och som kompletterar andra finländska eller internationella aktörers projekt.

Frivilligorganisationerna har rätt att själva välja arbetsform och projektområde, samarbetspartners och målland enligt sina egna strategier och värderingar. De måste dock stämma överens med Finlands utvecklingspolitiska åtgärdsprogram och utvecklingspolitiska riktlinje för det civila samhället.

Statsunderstöd till frivilligorganisationer beviljas ur Finlands medel för utvecklingssamarbete. Ansökningsrundor för små och medelstora frivilligorganisationer ordnas en gång om året. Nästa gång blir i mars. Det utvecklingssamarbete som finländska frivilligorganisationer utför får understöd i olika former för över 110 miljoner euro årligen.

 Statsunderstöd som beviljats vid ansökningsomgången för år 2015 (på finska)

För mera information: enhetschef Jyrki Nissilä, enheten för frivilligorganisationer, tfn 0295 351205