Kansainvälisille kansalaisjärjestöille myönnetty kymmenen miljoonaa euroa ihmisoikeuksien ja kehityksen edistämiseen

Ulkoministeriö on myöntänyt ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen päätöksellä yhteensä kymmenen miljoonaa euroa vuosille 2019–2021 kahdeksalle kansainväliselle kansalaisjärjestölle (INGOt) työhön ihmisoikeuksien ja kehityksen edistämiseksi. Tukea haki reilu sata järjestöä, yhteensä yli 100 miljoonaa euroa.

Haussa painottuivat seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet, vero-oikeudenmukaisuus, kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen, rankaisemattomuus, ihmisoikeuspuolustajatyön tuki ja syrjimättömyys taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisessa.

”Tuki kansainvälisille kansalaisjärjestöille on osa Suomen kehitysyhteistyön kokonaisuutta. Tukea saavat järjestöt edistävät kumppaneinamme Suomen keskeisten kehityspoliittisten tavoitteiden ja ihmisoikeuksien toteutumista. Järjestöjen tarjoama erityisasiantuntemus omalta alaltaan on arvokasta”, toteaa ministeri Virolainen.

Valtionavustusta vuoden 2019 haussa saavat seuraavat järjestöt: International Planned Parenthood Federation (IPPF), Ipas, Publish What You Pay (PWYP), International Commission of Jurists (ICJ) , Organisation Mondiale Contre la Torture (OMCT), International Service for Human Rights, DefendDefenders – East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project sekä Minority Rights Group.

International Planned Parenthood Federationin ja Ipasin kautta ministeriö vahvistaa pitkäjänteistä työtään seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämiseksi. Publish What You Paylle ministeriö myöntää avustusta vero-oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä edistävään hankkeeseen, jota toteutetaan Mosambikissa, Tansaniassa ja Ugandassa sekä erilaisilla alueellisilla ja kansainvälisillä areenoilla.

ICJ-järjestön työ keskittyy vakavimpiin ihmisoikeusrikoksiin liittyvän rankaisemattomuuden torjumiseen. OMCT, kansainvälinen kidutuksenvastainen järjestö, toimii kidutusta ja kaikkinaista julmaa ja epäinhimillistä kohtelua vastaan. Ihmisoikeuspuolustajatyötä tehdään erityisesti vähiten kehittyneissä ja hauraissa valtioissa. Ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuvat digitaaliset uhat, naisihmisoikeuspuolustajien tuki sekä kauppaan liittyvät ihmisoikeuspuolustajakysymykset korostuvat. Minority Rights Group edistää haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien, kuten alkuperäiskansojen, taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia ja ehkäisee ja vähentää rakenteellista syrjintää.  

Lisätietoja

  • sähköpostiosoitteesta um.ingo@formin.fi
  • Riina-Riikka Heikka, yksikönpäällikkö, ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston kansalaisyhteiskuntayksikkö, puh. +358 295 350 204.
  • Alva Bruun, kehityspolitiikan neuvonantaja (ihmisoikeudet), ulkoministeriön poliittisen osaston ihmisoikeusyksikkö, puh. +358 295 350 112.
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.
  • UM.fi: Tukea kansainvälisille kansalaisjärjestöille