Kansainvälinen kokous Nepalin jälleenrakentamisesta ylitti odotukset

Kansainvälinen kokous Nepalin jälleenrakentamisesta ylitti odotukset  

Kathmandussa järjestettiin 25. kesäkuuta suuri kansainvälinen kokous maanjäristyksistä toipuvan Nepalin auttamiseksi. Paikalla oli lähes 300 osallistujaa 56 maasta. Avunantajamaat sitoutuivat tukemaan Nepalin jälleenrakentamista 4,4 miljardilla dollarilla.

Suomen ulkoministeriö on tukenut 3 060 000 eurolla Nepalin maanjäristyksen uhreja. Vähän yli kaksi miljoonaa euroa humanitaarista apua kanavoitiin neljän suomalaisen kansalaisjärjestön: Kirkon Ulkomaanavun, Pelastakaa Lapset ry:n, Fidan ja Suomen Punaisen Ristin kautta.  YK:n antaman yhteishakemuksen perusteella Suomi antoi lisäksi miljoona euroa, joka jaettiin tasan Unicefille ja Maailman Terveysjärjestölle WHO:lle.

Nepalin pääministeri Sushil Koirala avasi avunantajamaiden konferenssin Kathmandussa. Kuva:Marianne Kujala-Garcia
Nepalin pääministeri Sushil Koirala avasi avunantajamaiden konferenssin Kathmandussa. Kuva:Marianne Kujala-Garcia

Kokous oli suurimpia kansainvälisiä konferensseja mitä Nepalissa on järjestetty ja jo sinällään erittäin merkittävä tapahtuma.  Ministeritason edustajia oli paikalla Intiasta, Kiinasta, Japanista ja Norjasta, päällikkötason edustajia Maailmanpankin ja Aasian kehityspankista sekä YK- järjestöistä.

Avusta puolet on lainaa

Kokous ylitti Nepalin viranomaisten ja kansan odotukset, kun avunantajat sitoutuivat tukemaan Nepalin jälleenrakennusta 4.4 miljardilla dollarilla.  Sitoumuksista puolet on lahja-apua ja puolet lainaa. Suurimmat lahjoitukset tekivät Nepalin naapurivaltiot Intia ja Kiina.  Usean avunantajan puheenvuorossa korostettiin hallituksen vastuuta ja läpinäkyvyyttä.

"On tärkeää ohjata tuki sitä eniten tarvitseville ja on kiinnitettävä erityistä huomiota vähemmistöryhmiin", sanoi Suomea kokouksessa edustanut Amerikan ja Aasian osaston apulaisosastopäällikkö Eija Rotinen.

Suomi korosti puheenvuorossaan myös sitä, että on erittäin tärkeä jatkaa työtä niillä Nepalin köyhimmillä alueilla, jotka eivät kärsineet tuhoisasta maanjärjestyksestä. Naisten asema ja osallisuuden varmistaminen nostettiin esille Suomen ja monen muun maan puheenvuoroissa. 

Juuri ennen kokousta Nepalin hallitus julkisti pääministerin johtaman yksitoistajäsenisen autonimisen viranomaistahon vastaamaan jälleenrakennustyöstä seuraavaksi viideksi vuodeksi. "National Reconstruction Authorityn" tavoitteena on koordinoida ja ohjata jälleenrakennustyötä, joka toteutetaan eri ministeriöiden kautta.

Ulkoministeriön tuen lisäksi useat suomalaiset kansalaisjärjestöt tukevat Nepalin jälleenrakennusta lahjoituksilla saaduilla tuotoillaan. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti sai välittömästi maanjäristyksen jälkeen 900 000 euroa ulkoministeriöltä ja tämän lisäksi suomalaiset ovat lahjoittaneet suoraan SPR:lle noin 1.5 miljoonaa euroa.

Kokouksen osallistujat vierailivat hinduille ja buddhalaisille pyhässä, maanjäristyksen pahoin vaurioittamassa, Shankun kylässä. Kuva: Marianne Kujala-Garcia
Kokouksen osallistujat vierailivat hinduille ja buddhalaisille pyhässä, maanjäristyksen pahoin vaurioittamassa, Shankun kylässä. Kuva: Marianne Kujala-Garcia

Kehitysyhteistyö tukee jälleenrakennusta

Nepalin tuhoisassa maanjärisytyksessä 25. huhtikuuta ja sitä seuranneessa toisessa maanjäristyksessä 12. toukokuuta menehtyi noin 8700 ihmistä ja 22 000 loukkaantui. Yhteensä 775 000 kotia on osittain tai kokonaan tuhoutunut.  Arvioiden mukaan tuhot ovat 7 miljardin dollarin luokkaa.

Nepal on yksi Suomen pitkäaikaisista kehitysyhteistyön kumppanimaista. Suomen ulkoministeriö tukee kehitysyhteistyöllään Nepalia noin 19 miljoonalla eurolla vuosittain. Tuki keskittyy kolmelle sektorille: metsä, opetus, vesi ja sanitaatio. Osa tästä tuesta tulee kohdistumaan maan jälleenrakennukseen.

Marianne Kujala-Garcia

Kirjoittaja työskentelee erityisasiantuntijana Suomen suurlähetystössä Kathmandussa.