Kansainvälinen tasa-arvopalkinto IGEP jaetaan tänä vuonna kolmannen kerran — palkintoehdokkuus on nyt auki

Suomen hallitus perusti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon vuonna 2017 Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Sen tavoitteena on tukea sukupuolten välisen tasa-arvon maailmanlaajuista kehitystä sekä pitää yllä tasa-arvokeskustelua. Palkinnonsaajaa voi ehdottaa 16.5.2021 asti.

Kolme hymyilevää naista ja palkinnon logo.

”Osallisuus, luottamus ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä elementtejä pohjoismaiselle hyvinvoinnille, jokaisen hyvinvoinnille. Eleanor Roosevelt puhui tästä, kun YK:n ihmisoikeus julistusta kirjoitettiin: Human Rights begin in small places!”, muistuttaa kansanedustaja ja palkintotuomariston puheenjohtaja Eva Biaudet.

”Suomen menestystarina rakentuu pyrkimykselle toteuttaa naisten oikeudet sekä poistaa sukupuolten epätasa-arvo. Meillä on jo 115 vuotinen historia naisista päättäjinä. Tiedämme että tasa-arvo ei tapahdu itsestään. Tarvitaan kaikkien määrätietoista työtä ja sukupuolisensitiivisen tiedon keräämistä ja osaamista, ottaaksemme nyt kunnon tasa-arvoloikan. Tasa-arvo parantaa meidän kaikkien elämää”, jatkaa Biaudet.

Palkinnonsaajaksi haetaan henkilöä tai toimijaa, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Palkintosumma on 300 000 euroa, mutta palkinnon voittaja ei saa sitä henkilökohtaiseen käyttöönsä vaan nimeää palkintosummalle jonkin sukupuolten tasa-arvoa vahvistavan kohteen. Palkinto on kansainvälinen ja ehdotuksia haetaankin eri puolilta maailmaa. Kuka tahansa saa ehdottaa palkinnonsaajaa.

Palkintoehdotukset menevät riippumattoman tuomariston käsittelyyn, joka päättää palkinnon voittajan. Vuoden 2021 tuomaristoon kuuluvat kansanedustaja Eva Biaudet (puheenjohtaja), Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs ja Georgetownin yliopiston Women, Peace and Security -instituutin johtaja Melanne Verveer, kansainvälisen naisten rauhanjärjestön (WILPF) hankejohtaja Dean Peacock, Suomen valtionvarainministeri Matti Vanhanen sekä kansanedustaja Bella Forsgrén.

Ensimmäinen palkinto annettiin vuonna 2017 Saksan liittokansleri Angela Merkelille, joka ohjasi palkintosumman nigeriläiselle perheväkivallan uhreja puolustavalle järjestölle. Vuonna 2019 palkinnon sai Equality Now –järjestö, joka tekee työtä maailmanlaajuisesti naisten oikeuksien puolesta mm. pyrkimällä muuttamaan syrjiviä lakeja sekä muokkaamaan sukupuolinormeja.

 

”Naiset taistelevat oikeuksiensa puolesta joka puolella maailmaa. Voimme tukea toisiamme, oppia toisiltamme ja viedä sukupuolten tasa-arvo ja naisten aseman ja oikeuksien edistäminen jokaisen kansainvälisen keskustelun aiheeksi. On aika tehdä tasa-arvoharppaus. Tasa-arvon toteuttaminen ei ole vain naisten vastuulla. Olemme myös valtioina sitoutuneet tasa-arvoon. Nostamalla esiin ihmisiä ja järjestöjä ja heidän työtään tasa-arvon toteutumiseksi, haluamme juhlistaa ja kiittää tekijöitä sekä inspiroida muita toimijoita seuraamaan perässä. Sukupuolten tasa-arvo on keskeinen kehityksen ja hyvinvoinnin edellytys”, kannustaa Biaudet.

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaetaan joka toinen vuosi. Vuoden 2021 palkintogaala pidetään loppuvuodesta Tampereella. Gaala järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Palkinnonsaajaa voi ehdottaa palkinnon nettisivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Twitter: @igepfinland

Facebook(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Lisätietoja:

Sami Siltanen

Projektikoordinaattori

Sosiaali- ja terveysministeriö

sami.siltanen@stm.fi

+358509117397