Jos matkustat, varaudu koronasta aiheutuviin yllätyksiin

Pitkittynyt koronakriisi on aiheuttanut poikkeuksellisen tilanteen matkailuun. Tänä kesänä rajat ovat alkaneet vähitellen avautua ja rokotukset mahdollistavat enenevässä määrin terveysturvallista matkailua. Monet suomalaisetkin suuntaavat ulkomaille lomamatkoille. On kuitenkin syytä muistaa, että koronaviruspandemia on edelleen käynnissä ja useissa suomalaistenkin suosimissa lomakohteissa tartunnat ovat jälleen nousussa. Kaikilla matkoilla on tärkeää olla vastuullinen ja noudattaa terveysturvallisuutta vahvistavia toimia.

Noudata paikallisten terveysviranomaisten ohjeita

Matkaa suunniteltaessa on hyvä ymmärtää, että varotoimenpiteistä huolimatta matkalla saattaa sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin tai altistua taudille jonkun toisen sairastuessa. Tällaisissa tilanteissa on noudatettava paikallisten terveysviranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Käytännössä tämä useimmiten tarkoittaa pysymistä karanteenissa määrätyn ajan tai siihen saakka, kunnes COVID19-testitulos on negatiivinen. Matka saattaa siis pitkittyä jo pelkän positiivisen testituloksen perusteella.

Muista matkavakuutus

Vastuu karanteenipäätöksestä on paikallisviranomaisilla. Matkailijan tulee varmistaa oman matkavakuutuksen kattavuus koronavirustartunnan tai altistuksen aiheuttaessa muutoksia matkasuunnitelmaan.

Vakavissa tautitapauksissa mahdollisuudet päästä tilanteen edellyttämään hoitoon vaihtelevat huomattavasti eri maissa. Paikallisilla sairaaloilla saattaa olla varsin rajallinen kapasiteetti esimerkiksi lisähapen antamiseen. Hoidon saatavuuteen tai hoitoon pääsyyn liittyviin asioihin ei maassa oleva Suomen suurlähetystö tai konsulaatti tai muut Suomen viranomaiset voi vaikuttaa. Suomesta käsin, esimerkiksi ulkoministeriön kautta, ei ole myöskään mahdollista toimittaa ulkomaille rokotteita tai lääkkeitä suomalaisille.

Varaudu muutoksiin

Matkalla on myös varauduttava siihen, että kohdemaan rajoitukset saattavat nopeastikin muuttua. Esimerkiksi yllättäen kesken matkan voimaan tuleva ulkonaliikkumiskielto saattaa muuttaa matkaohjelmaa merkittävästi. Kun tämän ja muut matkan aikana mahdollisesti voimaan tulevat paikalliset rajoitukset ottaa huomioon jo matkaa suunniteltaessa, on helpompi suhtautua joustavasti yllättäviin muutoksiin.

Matkalta palattaessa on aina noudatettava kotimaan terveysviranomaisten suosituksia.

 

Passin voimassaolo on hyvä tarkistaa jo ennen matkan varaamista.

Kohdemaan maahantulorajoitukset ja -määräykset on selvitettävä kyseisen maan viranomaisilta.

Koronaan sairastuessa tai sille altistuessa on noudatettava kohdemaan terveysviranomaisten ohjeita, ml. karanteenia koskevat määräykset.

Korona saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia paitsi sairaanhoidon vuoksi myös mahdollisen karanteeniajan majoituksen tai lentomatkan siirtymisen vuoksi.

Jo ennen matkalle lähtöä on syytä tutustua oman matkavakuutuksen ehtoihin koronan aiheuttaman hoidon ja muiden mahdollisten kustannusten korvaamista koskien.

UM:n matkustustiedotteita päivitetään säännöllisesti. Lisätietoja kohdemaan koronatilanteesta saa myös Suomen suurlähetystöjen ja konsulaattien verkkosivuilta osoitteesta finlandabroad.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.).