Ambassadör Inki: För tidigt för folkomröstning om Tjetjenien

Moskva, 8. 1 (FNB-AFP) Att hålla en folkomröstning om ny grundlag i Tjetjenien på våren är alltför tidigt, eftersom området fortfarande är otryggt. Detta säger ambassadör Jorma Inki som i fjol verkade som chef för KSSE:s biståndsgrupp för Tjetjenien. Ryssland ämnar ordna folkomröstningen i mars.
Det är alltför tidigt att hålla en folkomröstning i Tjetjenien, sade Inki i en intervju för radiostationen Moskvas eko på onsdagen.
Inki hänvisade till att det för endast två veckor utfördes ett förödande bombdåd i Tjetjenien. Över 80 människor dödades då en självmordsgrupp slog till mot den den proryska regeringsbyggnaden i Groznyj.
Attacken var en påminnelse om att Moskvas grepp om den rebelliska regionen inte är så starkt som man vill låta påskina. Moskva hävdar att kriget är över och Tjetjenien redo för såväl folkomröstning som president- och parlamentsval.
KSSE:s biståndsaktivitet i Tjetjenien är för tillfället avbruten på grund av att KSSE och Ryssland inte kunde nå enighet om KSSE:s roll före årsskiftet.
Jag tror att vi gjort en konstruktiv insats i Tjetjenien och att vi kan fortsätta vårt arbete i framtiden, sade Inki.
Ryssland antydde under veckoslutet att KSSE kunde få fortsätta sitt humanitära arbete från sin byrå i Znamenskoje i Tjetjenien. Västländerna anser det viktigt att människorättssituationen i regionen hålls under uppsikt.

ETYJ