EU työskentelee Etiopian kriisin ratkaisemiseksi – ulkoministeri Haavisto viestinviejänä Tigrayssa

“Jokainen päivä lisää tätä sotaa merkitsee lisää ihmishenkien menetyksiä, lisää tuhoutuneita koteja, lisää pakolaisia, lisää tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, lisää siviilien kärsimyksiä.”

Ulkoministeri Pekka Haavisto matkusti huhtikuun alkupuolella EU:n korkea edustaja Josep Borrellin valtuuttamana Addis Abebaan, Etiopiaan. Matka oli ministeri Haaviston toinen. Ulkoministeri keskusteli matkallaan Etiopian tilanteesta, erityisesti Tigrayn kriisistä ja sen alueellisista vaikutuksista. Sotaa on jatkunut marraskuun 2020 alusta ja avun tarve alueella on valtava.

Ministeri Haavisto tapasi Etiopian johtoa ja välitti EU:n huolen Tigrayn humanitaarisesta tilanteesta. Hän kutsui osapuolia lopettamaan sotatoimet sekä kunnioittamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja pakolaisoikeutta sekä sallimaan puolueettomat tutkinnat väitetyistä ihmisoikeusloukkauksista.

EU:lla yhteinen viesti

Haavisto välitti Etiopiassa EU:n yhteiset viestit tilanteen rauhoittamiseksi:

  • Siviilien on saatava humanitaarista apua ilman rajoituksia.
  • Ihmisoikeusloukkaukset on selvitettävä perin pohjin.
  • Eritrealaisten sotilaiden on vetäydyttävä oman rajansa taakse.
  • Osapuolten on laskettava aseensa.
  • Tigraylaisten kapinallisten ja hallituksen on aloitettava keskustelu.

Ulkoministeri Haaviston toiminta on keskeinen osa EU:n vaikuttamistyötä väkivaltaisuuksien ja sotatoimien lopettamiseksi Tigrayn alueella.

 

 

Videon musiikki: 

Esittäjän Kevin MacLeod kappale Mesmerize on suojattu lisenssillä Creative Commons Attribution 4.0.(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Lähde: Incompetech.com(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Artisti: Incompetech.com(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)