Istanbulkonventionen har trätt i kraft i Finland

Den första internationella konventionen om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, den s.k. Istanbulkonventionen, trädde i kraft i Finland den 1 augusti 2015. Konventionens syfte är att förebygga och utrota våld mot kvinnor och våld i hemmet, att skydda offer för våld samt att våldsförövare ska ställas till svars för sina gärningar. 

Finlands ständiga representant vid Europarådet, ambassadör Pekka Hyvönen överlät godkännandeinstrumentet för Istanbulkonventionen till generalsekreteraren för Europarådet Thorbjørn Jagland den 17 april 2015. Bild: Council of Europe/Candice Imbert.

Finland undertecknade konventionen i maj 2011. Den tillämpas på alla former av våld mot kvinnor och våld i hemmet. Det ingår långtgående bestämmelser om samordnade metoder, om förebyggande av våld och om skydd och stödtjänster för våldsoffer.

Våldet mot kvinnor anses vara en av de allvarligaste kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Finland. I konventionen granskas våld mot kvinnor och våld i hemmet ur ett människorättsperspektiv och konventionens mål är att utrota alla former av diskriminering av kvinnor och att främja verklig jämställdhet mellan kvinnor och män.

Konventionen täcker fysiskt och psykiskt våld, förföljelse, sexuellt våld och våldtäkt, sexuella trakasserier, kvinnlig könsstympning, tvingad abort, tvångssterilisering och tvångsäktenskap. I konventionen ingår också bestämmelser om förebyggande, ingripande och vård.

Istanbulin sopimus -kuva

Ett av målen med konventionen är att garantera skyddshemsplatser för offer och en nationell, avgiftsfri telefontjänst för våldsoffer som är öppen dygnet runt.

Ett annat mål är att stödja och hjälpa myndigheter och organisationer att samarbeta effektivt och finna gemensamma tillvägagångssätt i arbetet mot våldet.

Det ska också skapas ett internationellt system för uppföljning av hur konventionen verkställs. För uppföljningen kommer det att göras besök i alla länder som är konventionsparter. Konventionen strävar efter att engagera de nationella parlamenten i uppföljningsprocessen. Det ingår också ett krav på nationell samordning av insatserna för att bekämpa och utrota våldet mot kvinnor och i hemmen. För detta ändamål tillsätter statsrådet ett särskilt samordningsorgan.

Euroopan neuvosto
ihmisoikeudet