Israelilaiset matkailijat etsivät hiljaisuuden sijaan toimintaa Suomen Lapista

Israelilaiset matkailijat etsivät hiljaisuuden sijaan toimintaa Suomen Lapista

Israelilaisturistit matkustavat entistä useammin Suomeen myönteisen Suomi-kuvan siivittäminä. Heitä on kiinnostanut erityisesti Lappi, mutta suosittuja kohteita ovat olleet myös pääkaupunkiseutu, Järvi-Suomi ja saaristo. Suorat lennot Tel Avivin ja Helsingin välillä ovat helpottaneet matkustamista. Erityisesti perhematkailu kiinnostaa israelilaisia. 

Israelilaiset hakevat Suomesta elämyksiä. Kuva: Nir Geiger
Israelilaiset hakevat Suomesta elämyksiä. Kuva: Nir Geiger

Israelilaisten turistien yöpymiset Suomessa ovat kovassa nousussa. Viime vuonna yöpymisiä oli jo lähes 30 000, kun vuonna 2012 luku oli vielä selvästi alle 20 000. Israelilaisten turistien Suomessa viettämä aika on kaksinkertaistunut muutaman viime vuoden aikana.

Mikä Suomesta sitten tekee niin erityisen? 

”Melkein kaikki, sanovat israelilaiset. Suomella on Israelissa hyvä ja vakiintunut maine. Suomi tunnetaan laadukkaasta koulutuksesta, teknologiaosaamisesta, ympäristötietoisuudesta ja tasa-arvosta”, Suomen Israelin-suurlähetystön kulttuuri- ja julkisuusdiplomatiakysymysten neuvonantaja Susanne Millner vastaa.

”Israelilaiset turistit etsivät jatkuvasti uusia kiinnostavia kohteita, ja Suomi näyttäytyy heille juuri tällaisena. Myös Israelin media on luonut Suomesta erittäin positiivista maakuvaa. Ja suorat lennot Tel Avivista Helsinkiin ovat tehneet Suomesta yhä helpomman matkakohteen.”

Perhematkailussa mahdollisuuksia

Israelista on tehty charterlentoja talviseen Lappiin jo useiden vuosien ajan. Simon Biton, Lapland Incoming -yrityksen johtaja ja konsultti Deiv Salutskij ovat olleet edelläkävijöitä Lappiin suuntautuvan turismin edistämissä Israelissa. Israelilaisten turistien määrä Lapissa on suurimmillaan helmi−maaliskuussa.

”Suurin osa Suomeen matkustavista israelilaisista on sekulaareja juutalaisia, mutta mukaan mahtuu myös tarkkaa kosher-ruokavaliota noudattavia turisteja. Lapissa ainakin yhdessä hotellissa on mahdollista saada kosher-ruokaa”, Millner toteaa.

Lappi on israelilaisille eksoottinen matkakohde.

”Ryhmät ja itsenäiset matkailijat matkustavat Lappiin nauttiakseen arktisesta luonnosta, revontulista ja pohjoisen taigametsistä. Israelilaiset eivät useinkaan hae rauhaa ja vetäytymistä, vaan heitä kiinnostavat erilaiset extremelajit, kuten koiravaljakkoajelu ja moottorikelkkailu.”

Noin puolet israelilaismatkailijoista suuntaa Lappiin, mutta sen ohella suosittuja kohteita ovat Helsinki ja pääkaupunkiseutu sekä Järvi-Suomi ja saaristo.

”Markkinoinnin avulla matkailua voitaneen lisätä myös näille alueille. Perhematkailu on osa-alue, jossa lienee kasvumahdollisuuksia”, suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola visioi.

Koiravaljakkoajelu ja moottorikelkkailu ovat israelilaistenkin suosiossa. Kuva: Roie Galiz<br/>
Koiravaljakkoajelu ja moottorikelkkailu ovat israelilaistenkin suosiossa. Kuva: Roie Galiz

Suomi esillä suositussa televisio-ohjelmassa Amazing Race 

Suomi oli yhtenä matkakohteena tämän vuoden israelilaisessa Amazing Race -televisiosarjassa (Hamerutz la miljon). Ohjelmassa joukkueet matkustavat eri maihin, joissa he kilpailevat keskenään paikallisissa, usein hieman erikoisissa lajeissa.

Israelissa hyvin suosittu ohjelma lisäsi selvästi kiinnostusta Suomeen suuntaavaan matkailua kohtaan, ehkäpä hieman erilaisen ja nuoremman kohderyhmän keskuudessa. Tämän vuoden israelilaisessa versiossa joukkueet viettivät Suomessa peräti kuusi jaksoa. He vierailivat Helsingissä, Porvoossa ja Aulangolla.

”Kilpailijat laitettiin laulamaan heviä, saunomaan sekä heittämään Nokian saappaita ja kännyköitä. He myös meloivat Suomenlinnassa, osallistuivat eukonkatokilpailuun ja pääsivät perkaamaan kaloja”, lähetystösihteeri Ulla Hakanen kertoo.

”Suomalaiset näyttäytyivät ohjelmassa osin epäluuloisina, mutta myös huumorintajuisina ja avuliaina – valmiina heittäytymään mukaan auttamaan kilpailijoita. Ohjelmassa näytettiin myös upeita ilmakuvia suomalaisista tuntureista, järvistä ja saarista.” 

Näkyvyys kasvoi turismimessuilla Tel Avivissa

Tel Avivin turismimessuilla vieraili 24 000 kävijää. Kuva: Suomen Israelin-suurlähetystö
Tel Avivin turismimessuilla vieraili 24 000 kävijää. Kuva: Suomen Israelin-suurlähetystö

Suomi oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa edustettuna Tel Avivissa vuosittain järjestettävillä turismimessuilla.

Osallistumisen yhtenä pontimena olivat suurlähetystön saamat lukuisat Suomen- matkailuun liittyvät yhteydenotot ja kyselyt sekä mahdollisuus entisestään edistää myönteistä Suomi-kuvaa.

Israelissa on tällä hetkellä monia matkailuyrityksiä, jotka myyvät matkoja Suomeen.

”Jaoimme messuosastomme sekä Viron että täkäläisen matkailuyrityksen Phototevan kanssa. Phototeva järjestää räätälöityjä matkoja Israelista Suomen Lappiin. Lapin lisäksi messuvieraat olivat kiinnostuneita suomalaisista festivaaleista, ruokakulttuurista sekä saariston pyöräilymahdollisuuksista. Myös lauttayhteys Helsingistä Tallinnaan ja Tukholmaan kiinnosti monia. Monet kyselivät Finnairin suorista lennoista", Millner kertoo.

Suomen ensikertalaisuus matkamessuilla pantiin merkille myös israelilaismediassa. Israelilaisen verkkomedian Ynetin turismimessuilla Suomesta tehty artikkeli keskittyi kesäturismiin.

”Artikkelissa kerrottiin muun muassa Naantalista ja Muumimaailmasta sekä muista koko perheen aktiviteeteista. Artikkelissa keskityttiin perhematkailijoiden lisäksi työmatkustajiin, jotka vierailevat Suomessa keskimäärin kolmesta neljään vuorokauteen.”

Messuille toivotaan mukaan kumppaneita Suomesta

Suomi sai messuilla paljon positiivista huomiota ja suurlähetystön aikomuksena on osallistua messuille myös ensi vuonna.

”Messuilla vieraili yhteensä noin 24 000 kävijää ja ihmisten kiinnostus pientä messupöytäämme kohtaan ylitti kaikki odotukset”, suurlähetystön henkilökunta iloitsee.

Kuluvan vuoden myönteisten kokemusten pohjalta edustuston on tarkoitus osallistua turismimessuille myös ensi vuonna.

”Muiden paikalla olevien maiden tapaan etsimme tähän kiinnostuneita yhteistyökumppaneita, on sitten kyse suomalaisista matkailualan toimijoista, yrityksistä, kunnista tai maakunnista. Helsingin messujen tavoin Tel Avivin turismimessut ovat suunnattu sekä ammattilaisille että suurelle yleisölle.”

Suomen Israelin-suurlähetystö tekee töitä Suomi-kuvaan eteen muun muassa turismimessuilla Tel Avivissa. Kuvassa suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola (keskellä) ja edustuston työntekijät Marjo Mela ja Mari Amir. Kuva: Suomen Israelin-suurlähetystö
Suomen Israelin-suurlähetystö tekee töitä Suomi-kuvaan eteen muun muassa turismimessuilla Tel Avivissa. Kuvassa suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola (keskellä) ja edustuston työntekijät Marjo Mela sekä Mari Amir. Kuva: Suomen Israelin-suurlähetystö

Helena Kiiskinen

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.