Ison-Britannian matkustajalentojen keskeytys jatkuu

Suomen Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt jatkaa matkustajalentoliikenteen keskeytystä Isosta-Britanniasta Suomeen 18.1.2021 asti. Myös suora matkustajalentoliikenne Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen keskeytetään 11.-18.1.2021 väliseksi ajaksi. Päätöksen johdosta monen matkailijan paluu Suomeen hankaloituu edelleen tai voi estyä kokonaan.

Suomen suurlähetystöt sekä ulkoministeriö seuraavat tilannetta tarkasti ja neuvovat tarvittaessa matkailijoita kotiinpaluun järjestämisessä.  Suomeen paluu Isosta-Britanniasta ja Irlannista on mahdollista vaihtoyhteyksiä käyttäen. Lentoyhteyksiä Helsinkiin löytyy tämän hetkisen tiedon mukaan esimerkiksi Amsterdamin, Pariisin ja Brysselin kautta. Vaihtoehtoisia reittejä etsivien matkustajien tulee tarkistaa maahantulo- ja erityisesti kauttakulkuvaatimukset, esimerkiksi tarvittavat koronatestitulokset kohdemaan viranomaisilta ja omalta lentoyhtiöltä. 

Ulkoministeriö on esittänyt, että Ison-Britannian koronavirustilanteen johdosta Traficom sallisi alaikäisten Suomen kansalaisten ja alaikäisten Suomessa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten ja heidän huoltajiensa/saattajiensa kaupallisen paluuliikenteen Isosta-Britanniasta Suomeen. Suorien lentojen keskeytys ei estä heitä palaamasta Suomeen vaihtoyhteyksien kautta, mutta käytännössä on estänyt yksin matkustaneita alaikäisiä palaamasta Suomeen. Ulkoministeriö pyrkii edelleen siihen, että nämä henkilöt voisivat palata Suomeen terveysturvallisesti suorilla lennoilla. 

Suomen suurlähetystöt päivittävät tilannetietoa verkkosivuilleen ja sosiaalisen median kanaville. Koronapandemian takia tilanne voi missä tahansa maassa tai alueella muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Lentoyhteydet voivat muuttua tai peruuntua äkillisesti ja aiheuttaa siten matkaan pitkiäkin viivästymisiä. Jos matkasi on välttämätön, ole varautunut muutoksiin. Matkailijoilta vaaditaan edelleen sopeutumista tilanteeseen ja epätietoisuuden sietämistä. Pandemiatilanteessa ulkoministeriön kyky auttaa pulaan joutunutta on rajallinen. Suosittelemme aina tekemään matkustusilmoituksen osoitteessa matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos palaat Suomeen Isosta-Britanniasta, Irlannista tai Etelä-Afrikasta, huomioi THL:n ohjeistus(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Matkan peruuntumisesta tai siirtymisestä aiheutuvista mahdollisista kustannuksista matkailijan tulee olla yhteydessä omaan matkanjärjestäjään, lentoyhtiöön tai vakuutusyhtiöön.