Situationen beträffande mänskliga rättigheter i Iran har inte förbättrats
Nobels fredspris har inte påverkat situationen beträffande mänskliga rättigheter i Iran, säger människorättsförespråkaren Shirin Ebadi. Hon fick år 2003 Nobels fredspris för sitt arbete för att främja demokrati och mänskliga rättigheter. "Nobelpriset har gett mig en möjlighet att bli hörd i världen, att få berätta om hur saker och ting förhåller sig för en större publik."
Trots att Irans medier inte rapporterade om Shirin Ebadis Nobelpris spreds informationen över hela landet, När Ebadi återvände från Oslo togs hon emot av en miljon iranier, till största delen kvinnor. ”När regeringen såg hur missnöjda kvinnorna är med den behandling de får, vidtog man åtgärder. Parlamentet godkände äntligen reformen av familjelagen, där kvinnans ställning som barnens vårdnadshavare när föräldrarna skiljer sig blev bättre. Det var en stor seger för Irans kvinnor”, berättar Ebadi.
Kvinnornas höga utbildningsnivå är Irans stolthet
Kvinnornas ställning i Iran är fortfarande svår. Drygt 63 procent av universitetsstuderandena är kvinnor, men trots det är arbetslösheten bland kvinnor tre gånger så stor som bland män. "Det finns kvinnor i samhällsledningen, såsom som riksdagsledamöter, inom statsförvaltningen eller vid universiteten, men när man jämför deras antal med antalet män, är antalet kvinnor försvinnande litet."
Vid senaste parlamentsval strök Väktarrådet många kvinnor från vallistorna och de konservativa vann valen. Nästa test av kvinnornas rättigheter är presidentvalet som kommer att hållas nästa år.
Den nationella lagstiftningen strider mot internationella fördrag
I Iran är åsikts- och pressfriheten ständigt hotad, fria och obundna journalister riskerar sitt liv och sin frihet i sitt arbete. Demokratin fungerar inte så väl som den borde. Diskriminering på grund av kön och religion är vanligt förekommande. ”Iran har ratificerat två internationella avtal om de mänskliga rättigheterna, vilkas centrala innehåll är kravet på avskaffande av diskriminering. Landets egna lagar och praxis står i strid med dessa internationella åtaganden”, berättar Ebadi.
”Verkligheten i fråga om religionsfrihet kan illustreras av en situation där en avliden inte är muslim. Hans egendom ärvs av familjen endast om det inte finns någon muslim i familjen. Om till exempel en kristen man har en kusin som konverterat till islam, blir mannens barn helt arvlösa. Kusinen ärver allt.”
EU har fört ekonomiska diskussioner med Iran i tre år. Shirin Ebadi påpekar att trots att man även tagit upp situationen gällande de mänskliga rättigheterna i dessa diskussioner, har inget förändrats. ”EU visade intresse och aktivitet när det gällde kärnenergifrågan, men Irans mänskliga rättigheter har inte väckt något nämnvärt intresse. Säkerheten är man intresserad av, men människorättsfrågorna lämnas därhän”, konstaterar Shirin Ebadi. Nobelprisvinnaren Shirin Ebadi till Finland