Iran tahtoo kauppasopimusta EU:n kanssa, ihmisoikeudet koetinkivenä

Teheran, 14. 1. STT-Risto Jussila Iranilla on vielä pitkä tie kuljettavanaan ennen kuin sen ihmisoikeustilanne on länsimaisen näkemyksen mukaisella tasolla. EU:ssa toivotaan kuitenkin, että joulukuussa alkaneet neuvottelut kauppa- ja yhteistyösopimuksesta johtavat myönteisiin tuloksiin myös ihmisoikeusrintamalla.

Ihmisoikeudet olivat esillä myös ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja Iranin kansallisen turvallisuusneuvoston pääsihteerin Hassan Rowhanin tapaamisessa tiistaiaamuna Teheranissa. Rowhanin kerrottiin toistaneen Iranin näkemyksen, että EU:n ei tulisi erotella ihmisoikeuskysymyksissä valtioita, kun se samalla sallii Israelin toimet palestiinalaisia kohtaan.

Tuomiojalla oli tähän selkeä vastaus: hän ja hänen kollegansa EU:ssa ovat aina arvostelleet Israelin toimia palestiinalaisia vastaan. Liioin palestiinalaisten itsemurhaiskut eivät ole hyväksyttävissä. Ne eivät hänen mielestään aja palestiinalaisten asemaa.

Tuomioja muistutti myös, että joskus myös Suomea kohtaan on esitetty huomautuksia ihmisoikeuskysymyksissä. Niin ikään Yhdysvaltojen kanssa ollaan joistain asioista erimielisiä.

EU on tehnyt selväksi, että sopimusneuvottelut Iranin ja EU:n välillä ovat yhteyksissä laajempiin poliittisiin kysymyksiin. Suomi muiden mukana on sitä mieltä, että sopimusjärjestelyt ja poliittiset järjestelyt ovat kokonaisvaltainen paketti. EU ei ole sinänsä asettanut mitään ennakkoehtoja neuvotteluille. Myönteistä kehitystä mm. ihmisoikeuskysymyksissä kuitenkaan tarvitaan, että neuvottelut etenevät suotuisasti, Tuomioja sanoi.

Suomi tienavaajana

Ensimmäinen neuvottelukierros pidettiin joulukuun alussa Brysselissä. Tuomioja korosti Suomen olevan tyytyväinen neuvottelujen nopeaan aloittamiseen. Tuomioja mainitsi, että itse asiassa Suomi on avannut tietä tiivistyville suhteille. Tällä hän viittasi pari kuukautta sitten allekirjoitettuun kahdenväliseen investointisuojasopimukseen maiden kesken. Myös maiden välinen verosopimus on tekeillä.

Rowhanin sanottiin valittaneen sitä, että Suomen ja Iranin taloussuhteet ovat valitettavan alhaisella tasolla. Hän esitti jälleen iranilaistoivomuksen, että Suomi investoisi Iraniin. Tuomioja muistutti, että hallitusten tehtävänä on luoda edellytykset kaupallisille suhteille. Itse kaupankäynnistä vastaavat yritykset. Suomesta on lähiaikoina lähdössä liikemiesvaltuuskunta Iraniin edistämään liikesuhteiden avaamista.

Uudistusesitykset eivät etene

Iranin halu yhteistyön tiivistämiseen EU:n kanssa on ymmärrettävää. Maan talous on kurjassa kunnossa, ja talousvaikeudet rasittavat niin uudistusmielisten kuin konservatiivienkin uskottavuutta. Korkea öljyn hinta on toistaiseksi pelastanut Iranin talouden. Pitkällä aikavälillä tarvitaan kuitenkin myös ulkomaisia investointeja, ja niitä taas on vaikea saada nykyisellä talouspolitiikalla.
Uudistusmielinen hallitus ei ole saanut uudistusesityksiään läpi. Iranin inflaatio laukkaa 20-30 prosentin vauhtia. Satunnainen matkailijakin huomaa inflaation, kun suhteellisen pienellä rahalla saa varsin ison tukun suuria paikallisia seteleitä.

Kivittäminen on lopetettu

Iranissa on edelleen voimassa kuolemanrangaistus, ja näitä rangaistuksia pannaan myös toimeen. Tosin jotain edistystä tälläkin alalla on tapahtunut: enää ketään ei kivitetä kuoliaaksi!
Koraanin käskyjen varjolla annetut rangaistukset aiheuttavat Euroopassa voimakasta arvostelua. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportoi vastikään, että kaksi iranilaisnuorikaista oli tuomittu ristiamputaatioon eli toisen jalan ja toisen käden poistoon. Miesten rikoksina oli toiminta islamia vastaan ja varastelu. Tuomioita ei ole kuitenkaan vielä pantu täytäntöön. Amnestyn mukaan viime vuosina Iranissa on annettu muitakin vastaavia tuomioita.























Address by Foreign Minister Tuomioja at IPIS in Tehran