Innovationsprogram gjorde tanzaniska ungdomar till företagare

Innovationsprogrammet TANZICT har med stöd från Finland uppmuntrat hundratals tanzaniska ungdomar att komma med nya idéer och lösningar för att utveckla sitt land. Genom programmet har också 50 tanzanier under tre år deltagit i startupevenemanget Slush i Helsingfors för att inhämta inspiration för sin affärsverksamhet.

Programmet TANZICT som avslutas i höst har erbjudit tanzanierna förutsättningar till tillväxt genom nya IT-lösningar. Det har handlat om allt från lösningar på statlig nivå till att underlätta vardagen för vanliga människor.

Till programmets mest synliga delar hör det stöd som begåvade ungdomar fått ur en innovationsfond för produkt- och serviceidéer. Över 500 nya företag ansökte om finansiering och de 46 bästa idéerna tilldelades ett startkapital i form av så kallad såddfinansiering. Med hjälp av praktiska lösningar som underlättar vardagen inkluderar man människor i utvecklingen på individnivå.

Modesta Joseph och hennes idé fick såddfinansiering genom TANZICT-programmet så att hon kunde vidareutveckla sin innovation och marknadsföra den. Joseph besökte Slush förra året. Foto: Teemu Seppälä


Unga IT-proffs skapar framtidens affärsverksamhet i Tanzania. Under 2015 uppstod 68 nya företag och 18 nya tjänster eller produkter som introducerades på marknaden med hjälp av programmet. Ett startupföretag inom utbildningssektorn som heter Ubongo Kids lockade över fem miljoner användare.

Inspirerade av Slush ordnade tanzanierna sitt eget startupevenemang Sahara Sparks i våras där det deltog över 100 afrikanska startupföretag.


Företagsinkubatorer runt om i landet

För att innovationer ska uppstå behövs rätt sorts affärsmiljö och rätt verktyg. Tanzaniska universitet, inkubatorer och hubbar har fått stöd för att utveckla sin verksamhet och sina verktyg så att de bättre ska motsvara företagarnas behov.

Inspirerade av Slush utvecklade tanzanierna sitt eget startupevenemang. Foto: Sahara Sparks


Olika former av hubbar och labb har uppstått i Dar es Salaam, men också på sex andra orter runt om i landet. De här IT- och företagshubbarna har erbjudit miljöer för studier och arbete för tusentals ungdomar. Över tjugo organisationer har erbjudit IT-utbildning genom programmet.

Det har skapats samarbetsnärverk mellan finländska och tanzaniska myndigheter, kommuner, företag, föreningar och universitet. Under programmets lopp har det ordnats flera besök till Finland och besökarna intresserade sig bland annat för undervisningsmodellen Tiimiakataemia (”Teamakademin”) som utvecklats i Jyväskylä. Utifrån Tiimiakatemia-konceptetet har det utvecklats ett utbildningsprogram vid universitetet i Iringa som är det första i sitt slag.


Eget program för kvinnliga företagare

Kvinnliga företagare har fått stöd genom flera utbildningsprogram. Det viktigaste var FEMTECH där tio lärare fick utbildning i frågor som rör kvinnligt företagande. Femtio kvinnliga företagare och 7 chefer för företagsinkubatorer deltog också i programmet. Efter programmet har företagarnas utveckling följts upp och de har fått hjälp av en lokal handledare också efter att det egentliga programmet avslutats.

Kvinnliga företagare har fått stöd genom flera utbildningsprogram. Foto: Tanzict


I Afrika har kvinnliga företagare ofta sämre förutsättningar än män att få utbildning i handel och ledarskap. Kvinnor får mer sällan tillgång till företagsnätverk och de senaste IT-lösningarna. Kvinnor saknar också ofta självförtroende och förutsättningar för riskhantering.

Stödet som kanaliserats genom programmet har get nya arbetsmöjligheter, särskilt till unga kvinnor.

Modesta Joseph utvecklade som 16 år gammal programmet Our Cries för att hejda sexuella trakasserier. På den webbplats som Joseph kodat kan ungdomar rapportera om trakasserier de utsatts för på olika sätt. Tack vare sin innovation upplever Joseph att hon kan stödja kvinnor och flickor i hela samhället.




Slush gav drömmen vingar

Den 26-åriga Victor Joseph har en examen från handelshögskolan i Dar es Salaam och är nu vd för företaget Tango TV. Han är en av de tanzanier som besökte Slush förra året. Tango TV har utvecklat en digibox genom vilken man kan ladda ned digitala medietjänster till en vanlig tv. Tango TV planerade själv sin apparat och de tillverkas i Kina. Slush överraskade Victor Joseph genom sin storlek och sina fungerande arrangemang.

”Det var en oförglömlig erfarenhet. Jag fick bra kontakter, hittade investerare och fick hjälp med marknadsföringen. Det har redan hjälpt oss framåt och vi håller på och anställer nya arbetstagare. Vi ska expandera vår verksamhet i Östafrika och efter det till syd och väst. I Östafrika pågår massor av aktivitet inom IT-branschen. Ni ska få se att följande stora IT-boom kommer från oss”, försäkrar Victor Joseph.

Victor Joseph som besökte Slush förra året tror att den följande IT-vågen kommer från Östafrika. Foto: Outi Einola-Head


Finlands stöd till TANZICT-programmet var 5,8 miljoner euro under 2011–2016. Den huvudsakliga samarbetsparten var Tanzanias ministerium för kommunikation, vetenskap och teknik.

Finlands och Tanzanias IT-samarbete kommer att fortsätta inom det nya programmet TANZIS åren 2017–2022.

Outi Einola-Head

tietoyhteiskunta