Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja osaaminen esillä Suomen puheenvuoroissa YK:n ilmastokokouksessa

YK:n ilmastosopimuksen osapuolet kokoontuvat Iso-Britannian Glasgow’ssa 31.10.-12.11. Yksi ilmastokokouksen keskeisistä teemoista on sopeutuminen ja sen rahoittaminen erityisesti kehittyvissä maissa. Ilmastonmuutoksen vaikutuksista kärsivät eniten vähiten kehittyneet maat ja köyhimmät ihmiset, vaikka näiden vaikutus ilmastonmuutokseen on kaikkein pienin.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu videotervehdyksillä Sopeutumisrahasto Adaptation Fundin sekä REAP:in (Risk-informed Early Action Partnership) sivutapahtumiin. COP26:ssa Suomi julkistaa 30 miljoonan euron rahoituspaketin uusille hankkeille kehittyvien maiden sää- ja ennakkovaroituspalvelujen kehittämiseen. Yhteistyö meteorologian alalla on tärkeä osa Suomen sopeutumisrahoitusta. Käynnissä olevat hankkeet hyödyttävät välillisesti lähes 300 miljoonaa ihmistä parantamalla sää- ja ennakkovaroituspalveluita.

Adaptation Fundin sivutapahtumassa julkistetaan Suomen seitsemän miljoonan euron tuki rahastolle. Rahasto on YK:n ilmastosopimuksen (UNFCCC) alainen virallinen rahoitusmekanismi, joka rahoittaa kehitysmaiden haavoittuvien yhteisöjen sopeutumista ilmastonmuutokseen. Yli 31 miljoonaa ihmistä on tähän mennessä hyötynyt sen rahoittamista hankkeista, jotka keskittyvät mm. ilmastokestävään maatalouteen, ruokaturvaan, vesivarojen hallintaan ja metsiin. Uusia välineitä ovat innovaatiorahoitusikkunat, joilla tuetaan uusia, kaupallisiakin, sopeutumisinnovaatioita.

Lisäksi ministeri Skinnari osallistui Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin uuden HIPCA-rahaston lanseeraukseen. HIPCA (High Impact Partnership on Climate Action) on monenkeskinen, usean rahoittajan rahasto, jonka tarkoituksena on ohjata varoja hankkeisiin, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia kohdemaissa sekä kasvattavat niiden ilmastokestävyyttä. Suomi sijoittaa rahastoon noin 40 miljoonaa euroa ja lisäksi myöntää sille kahden miljoonan euron lahjarahan.

YK:n yleiskokouksessa syyskuussa lanseerattu Champions Group on Adaptation Finance järjestää oman sivutapahtuman sopeutumisrahoituksesta. Ryhmän muodostavat Suomi, Ruotsi, Tanska, Alankomaat, Iso-Britannia sekä Saksa. Tapahtumassa keskustellaan ryhmän jatkoaskelista COP26 jälkeen ja kutsutaan mukaan uusia jäseniä. Suomea keskustelussa edustaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Tapahtumassa julkistetaan Suomen fasilitoimat Lahti Adaptation Finance Dialogue -keskustelut, joissa ilmastorahoittajat, vähiten kehittyneet maat ja pienet kehittyvät saarivaltiot keskustelevat sopeutumisrahoituksesta.

 

Naisten ja vammaisten henkilöiden oikeudet ilmastotoimissa esillä

 

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu panelistina Glasgow’n ilmastokokouksen virtuaaliseen sivutapahtumaan Sustainability, Equality, Peace: Integrating Climate Change & Women, Peace and Security Agendas. Paneelissa käsitellään ilmastonmuutoksen ja konfliktien vaikutusta naisten oikeuksien toteutumiseen.

Ilmastosuurlähettiläs Jan Wahlberg osallistuu ilmastokokoukseen paikan päällä Glasgow’ssa. Wahlbergin ohjelmaan kuuluu useita kahdenvälisiä tapaamisia ja puheenvuoroja Suomelle keskeisistä ilmastoteemoista. Wahlbergia kuullaan keynote-puhujana vammaisten henkilöiden oikeuksia ilmastotoimissa edistävässä sivutapahtumassa. Wahlberg tapaa Maailman luonnonvarainstituutin Afrikan aluejohtajan Wanjira Mathain sekä Etelä-Korean ilmastosuurlähettiläs Kim Hyo-eunin.

“Korostamme edelleen, miten tärkeää on varmistaa vammaisten ja heitä edustavien organisaatioiden osallisuus ilmastotyössä sekä ottaa huomioon heidän oikeutensa ilmastotoimissa”, Wahlberg sanoo.
 

Suomen ilmasto-osaaminen näkyväksi Until We Act -alustalla

 

Ilmastokokouksen aikana lanseerattiin myös Until We Act -alusta, joka esittelee suomalaista ilmasto-osaamista kansainväliselle yleisölle. Alustasta vastaa ulkoministeriön maakuvayksikkö, joka toimii maakuvatyötä koordinoivan Finland Promotion Boardin sihteeristönä.

Kansainvälisen ilmastoviestinnän tarkoituksena on nostaa Suomen ilmastoprofiilia maailmalla ja kertoa suomalaisten osaamisesta ja ratkaisukeskeisyydestä ilmastotyössä.

Ilmastoviestinnän pääviestit kuuluivat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön pitämässä puheenvuorossa ilmastokokouksen valtionpäämiestason huippukokouksessa. Presidentti Niinistö korosti, että sitoumukset yksin eivät enää riitä kansainvälisessä ilmastoyhteistyössä: ”Muutos voi tuntua mahdottomalta, mutta vain kunnes alamme toimia.”

Until We Act -alustaan voi tutustua osoitteessa https://untilweact.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)