Ilkka Räisänen nousee Euroopan kehityspankin johtokuntaan

Ilkka Räisänen nousee Euroopan kehityspankin johtokuntaan

Ensi syksynä ulkoasiainneuvos Ilkka Räisästä odottaa tehtävä Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa, EBRD:ssä. Suomi esittää Räisästä sen johtokunnan varajäseneksi. Räisänen on asunut työkseen useassa pankin kohdemaassa. Nyt kokemukselle on tulossa käyttöä.

Kasvokuva Ilkka Räisäsestä

”Tämä on mukava paluu juurille. Kun valmistumisen jälkeen lähdin työelämään olin yksityissektorilla töissä. Tein heti alkuun projektihommia. Kiinnostuin teknologian siirrosta ja siitä miten suomalaisten asiantuntijuudesta olisi hyötyä myös maailmalla. Hain silloin YK:n palvelukseen ja päädyin Meksiko Cityyn. Nyt sitten palaan vähän samanlaiselle sektorille töihin – teollisuuden ja investointien pariin”, sanoo Räisänen.

Mitä Suomi edistää EBRD:ssä?

”Kehityspoliittisen ohjelman mukaisia omia kansallisia tavoitteita. Meille on hyvin tärkeää esimerkiksi naisten aseman kohentaminen. Myös ylipäätään yksityissektorin tuominen kehitysyhteistyöhön on todella tärkeää kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseksi.”

Mitkä ovat Suomen vahvuudet?

”Suomi on EBRD:n kohdemaissa todella hyvässä maineessa. Suomea pidetään esimerkkinä siitä, kun köyhä maatalousyhteiskunta kehittyy jälkiteolliseksi yhteiskunnaksi sadassa vuodessa. Myös EBRD:n pääjohtaja on sanonut tämän ääneen. Kohdemaat ovat hyvin kiinnostuneita Suomen toimintamalleista.”

Mitä haasteita EBRD kohtaa tulevina vuosina?

”Haasteita ovat esimerkiksi ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnit isojen hankkeiden valmistelussa. Näissä EBRD on ollut jo edelläkävijä ja tehnyt hyvää työtä, mutta myös odotukset ja vaatimukset ovat kasvaneet. Näissä asioissa myös Suomi ja Pohjoismaat ovat aktiivisia.”

”EBRD on tehnyt päätöksen, että uusia Venäjän hankkeita ei toistaiseksi rahoiteta. Taustalla tämä Krimin tilanne ja Ukraina. EBRD:n tuki kohdemaissa parantaa yksityissektorin toimintaa ja kansalaisten vaurastumisen myötä odotukset demokratiakehityksestä voivat kasvaa. Tämä mahdollisuus jää nyt käyttämättä.”

Millaisia kokemuksia sinulla on EBRD:n hankkeista?

”Minulla on tuntumaa EBRD:n kohdemaista Venäjältä, Valko-Venäjältä, Kazakstanista ja Virosta ihan työn puolesta. Samalla olen päässyt tutustumaan pankin hankkeisiin.”

”Esimerkiksi Valko-Venäjällä EBRD:llä on isoja hankkeita Itämeren puhdistamiseksi. Maassa on muutama joki jotka laskevat Itämereen ja niiden varrelta puhdistetaan kaupunkien jätevesiä. Hankkeissa on suomalaista asiantuntemusta ollut koko ajan mukana.”

”Tunnen siis näitä pankin ihmisiä ja hankkeita aika hyvin kentältä. Se on mukavaa, kun tuolta Lontoosta katsellaan asioita kuitenkin vähän kauempaa.”

Olet toiminut viime vuoden ulkoministeriön kehityspoliittisella osastolla kansainvälisten hankintojen johtavana virkamiehenä. Mitä tältä vuodelta viet mukanasi Lontooseen?

”Olen tykännyt siitä, että Suomessa olen päässyt yritysten kanssa yhteistyöhön ja viemään pankeissa suomalaisten yritysten asiaa eteenpäin. Lontoosta käsin kannustaisin näitä suomalaisyrityksiä olemaan aktiivisia ja esittelemään innovatiivisia kokonaisratkaisuja.”


Laura Hämäläinen

Kirjoittaja on korkeakouluharjoittelijana ulkoministeriön kehitysviestinnän yksikössä.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki