Människohandelns offer behöver hjälp i destinationslandet

Människohandelns offer ses ofta som brottslingar, trots att man för att lösa problemet borde koncentrera sig på offrens rättigheter, konstaterade direktören för OSSE:s människorättskontor Christian Strohal vid den konferens om situationen för människohandelns offer som inleddes i Helsingfors på torsdagen. Som värd för konferensen fungerar utrikesministeriet. Offren för människohandeln, som i ekonomiska termer kan jämföras med droghandeln, förblir ofta oidentifierade i destinationsländerna, eftersom de inte vågar eller kan be om hjälp. I värsta fall sänds offren tillbaka till sina hemländer, därifrån de omdirigeras till ett nytt land.

Konferensen syftar enligt Strohal till att i destinationsländerna försöka finna metoder för att identifiera offren, skapa principer för att hjälpa dem, främja deras sociala integrering samt garantera dem rättshjälp och finansiell ersättning (identifying victims, standards of assistance, stronger efforts of social inclusion, access to justice,compensation for victims).

Utrikesministeriet granskar den internationella människohandeln uttryckligen ur människorättssynvinkel, sade Johanna Suurpää, chef för utrikesministeriets enhet för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter. Människohandel är ett grovt brott mot de mänskliga rättigheterna och offren för den behandlas mer eller mindre som slavar. Konferensens logo är ett fingeravtryck som består av utdrag ur deklarationen om mänskliga rättigheter.

Människohandel är ett brott och det är svårt att fastställa dess lönsamhet annat än genom uppskattningar, men enligt Strohal finns det inom OSSE, som består av 52 stater, flera hundra tusen offer varje år. Av dem är tre fjärdedelar kvinnor och flickor. Problemet är mångfacetterat, såsom utrikesministeriets understatssekreterare Jaakko Laajava konstaterade, och kräver ett omfattande samarbete både nationellt och internationellt från lagstiftning och framåt.

I Finland utarbetas som bäst ett nationellt åtgärdsprogram som skall färdigställas före utgången av januari, berättade Suurpää, som i egenskap av utrikesministeriets representant koordinerar beredningen av programmet. Finland reviderade i början av augusti sin strafflag så att den nu även tar upp människohandel.







Konferenssidor (på finska och engelska)

ETYJ
ihmisoikeudet