Ihmiskaupan kitkeminen vaatii laajaa yhteistyötä

Kahden päivän mittainen ihmiskauppaa käsittelevä konferenssi päättyi vetoomukseen hallituksille ihmiskaupan uhrien oikeuksien kunnioittamiseksi. Konferenssin päätöslauselmassa korostetaan hallitusten vastuuta ja kehotetaan niitä laajaan yhteistyöhön kansanvälisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa ihmiskaupan uhrien auttamiseksi.

Konferenssin järjestivät Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ihmisoikeustoimisto ODIHR ja ulkoasiainministeriö 23.-24. syyskuuta. Siihen osallistui noin 180 hallitusten, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen edustajaa.

Konferenssi suositti myös riippumattoman kansallisen raportoijan nimittämistä kaikkiin Etyjin jäsenmaihin. Sen tehtävänä olisi neuvoa hallitusta ihmiskauppaa koskevien kysymysten käsittelyssä ja antaa palautetta hallituksen toimista.

Konferenssin päätöspuheen piti Elisabeth Rehn. Hän kertoi omakohtaisista kokemuksistaan ja työstään ihmiskaupan uhrien parissa eri puolilla maailmaa. Rehn korosti, että jokaisella ihmiskaupan kohteeksi joutuneella on oma järkyttävä tarinansa kerrottavanaan ja selkä toive saada ihmisarvonsa takaisin. Meidän velvollisuutemme on antaa heille toivoa ja toimia heidän ihmisarvonsa palauttamiseksi, jatkoi Rehn.

Etyjin ihmisoikeustoimiston johtaja Christian Strohal päätti konferenssin kannustamalla alan toimijoita yhteistyöhön ja jakamaan kokemuksiaan. Strohal kiitti konferenssin isäntämaata rohkeudesta, jota ihmiskauppaa kohdemaissa käsittelevän konferenssin järjestäminen vaatii. Tällainen konferenssi saattaa tuoda isäntämaan omat ongelmat ihmiskaupan alalla huomion kohteeksi, totesi Strohal.

Konferenssin päätelmät ja suositukset löytyvät kokonaisuudessaan Etyjin ihmisoikeustoimiston verkkosivuilta.

Lisätietoja: tiedottaja Urdur Gunnarsdottir, Etyjin ihmisoikeustoimisto, sähköposti Urdur Gunnarsdottir@odihr.pl, puh. +48 22 520 0600,
yksikönpäällikkö Johanna Suurpää, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, ulkoasiainministeriö, sähköposti: johanna.suurpaa@formin.fi, puh. 09 1605 6551












Konferenssisivut

Etyjin ihmisoikeustoimisto(Linkki toiselle web-sivustolle.)

ETYJ
ihmisoikeudet