Holkeri: FN medlare


Statsrådet Harri Holkeri förväntas den 5te september bli vald till ordförande för FN:s 55 generalförsamling i New York. Holkeri betraktar själv sin insats under det ett år långa ordförandeskapet främst som medlarens roll.

Vid en presskonferens på onsdagen konstaterade Holkeri, att själva ordförandeuppgiften torde gå av gammal rutin, men han ser den största utmaningen i att lotsa och förlika de olika intressen som råder inom den snart 189 medlemmar stora organisationen.

Till FN:s största utmaningar hör bl a en omprövning av verksamheten, omstrukturering av säkerhetsrådet, finansieringen, de fredbevarande operationernas framtid samt utvecklingsfrågorna.

Statsrådet Harri Holkeri var den finska regeringens och samtidigt också Västeuropas enda kandidat för ordförandeposten. Holkeri konstaterar att han på alla sätt kommer att stöda Finlands FN-politik under sitt ordörandeuppdrag.

Finlands president Tarja Halonen reser till New York för att tillsammans med Namibiens president Sam Nujoma leda Millenium-toppmötet den 6-9 september.
YK