Holkeri: Vuosituhannen julistus ohjaa YK:n työtä

Harri Holkeri Vuosituhannen julistus on tärkein YK:n työtä lähivuosikymmeninä ohjaava asiakirja sitten YK:n perustamisasiakirjan ja ihmisoikeusjulistuksen, totesi YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja, valtioneuvos Harri Holkeri kertoessaan 55. yleiskokouksen alkukaudesta Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa maanantaina 8. tammikuuta. Vuosituhannen julistus hyväksyttiin YK:n valtionpäämiesten historiallisessa huippukokouksessa syyskuun alussa.

Holkerin puheenjohtajakaudella YK myös hyväksyi päätöslauselman, joka velvoittaa jäsenmaat noudattamaan Vuosituhannen julistuksen periaatteita. Julistukseen sisältyvät uudistukset ja visiot ovat kuitenkin turhanpäiväisiä, elleivät jäsenmaat noudata niitä kansallisessa päätöksenteossaan. Holkeri saattoi tyytyväisenä todeta, ettei ainakaan Suomen hallitus ole tehnyt julistuksen kanssa ristiriitaisia päätöksiä ja jos niin kävisi, Holkeri vakuutti nostavansa metelin ja tietävänsä myös miten se nostetaan.

Muita 55. yleiskokouksen keskeisiä aiheita on ollut keskustelu YK:n rakenteellisista muutoksista, mukaanlukien turvallisuusneuvosto ja sen koostumus. Rauhanturvatoiminta on myös ollut näkyvästi esillä. Holkeri itse kertoi matkustavansa 9. tammikuuta Itä-Timoriin, jossa YK on mukana uudenlaisessa rauhanturvaamistehtävässä: aseellisten rauhanturvajoukkojen lisäksi YK osallistuu alueen oman hallinnon ja poliisivoimien pystyttämiseen.

Henkilökohtaisista tavoitteistaan Holkeri mainitsi pyrkimyksensä lisätä hallitusten ja kansalaisjärjestöjen vuoropuhelua. Holkeri on esimerkiksi muuttanut yleiskokouksen vakiintunutta tapaa ja ottanut tavakseen jakaa kansalaisjärjestöjen edustajille puheenvuoroja virallisten hallituspuheenvuorojen väliin. Holkerin mukaan YK:ssa toimivien hallitusten, kansalaisjärjestöjen ja yritysten yhteistyö on ehdoton edellytys maailmanlaajuisten hankkeiden onnistumiselle.

Tiedotustilaisuus on kuultavissa myös RealAudio-tallenteena. Vuosituhannen julistus(Linkki toiselle web-sivustolle.)

YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan Harri Holkerin sivut(Linkki toiselle web-sivustolle.)

YK