Holkeri leder interim adminstration i Kosovo


Holkeri hoppas kunna ta i tu med uppgiften redan under de närmaste veckorna. FNs säkerhetsråd utnämnde på måndagen statsrådet Harri Holkeri till chef för den interima administrationen i Kosovo Unmik (United Nations Interim Mission in Kosovo). "Jag vet att jag tar emot den hittills svåraste uppgiften i mitt liv", konstaterade Holkeri på en presskonferens i utrikesministeriet på måndag kväll.

Han tror dock att han befinner sig i en bättre situation än sina tre företrädare. "Unmik-operationen har kommit igång i Kosovo. Man har gjort värdefullt arbete och haft framsteg, men å andra sidan behövs nog FNs hjälp och fredsbevarande trupper där ännu.

Holkeri anser sin viktigaste uppgift vara att bygga förtroende mellan parterna i regionen. "Ett långvarigt hat är svårt att överbygga, men det är möjligt att åstadkomma samförstånd bland människor. Med våld når man inte hållbara lösningar. Ingen skjuter någonsin det sista skottet. Det finns alltid någon som skjuter tillbaka", sade Holkeri.

Han medgav att han inte har erfarenhet av Balkanregionen. "Detta garanterar dock en absolut neutralitet från min sida, och det vill jag bevara. Det hela är mycket komplicerat, vars lösning kräver förtroende."

Sätta igång i snar framtid

FNs genralsekreterare Kofi Annan frågade för tre veckor sedan för första gången Holkeri om han kunde ta jobbet. Senaste torsdag kom då Annans officiella erbjudande. Holkeri anser att hans utnämning även är fråga om förtroende för det finländska sättet att förhålla sig till saker och lösa problem. Denna tradition vill Holkeri upprätthålla i Kosovo.

Holkeri hoppas kunna ta i tu med uppgiften redan under de närmaste veckorna. Uppdraget att leda interimadminstrationen gäller tills vidare, men Holkeri berättade att hans mål är att göra sig själv överflödig så snabbt som möjligt. Han anser att administreringen av regionen trots alla svårigheter borde så snabbt som möjlig överföras på de egna medborgarna

FNs säkerhetsråd beslöt i juni 1999 underställa Kosovo under FNs temporära civiladministration. Kosovo är fortfarande en del av Förbundsrepubliken Serbien-Montenegro. Interimadminsitrationen skall skapa och befästa demokratiska förvaltningsprinciper i Kosovo, som skall få ett omfattande självstyre. Före Holkeri leddes interimadminsitrationen av tysken Michael Steiner, fransmannen Bernard Kouchner och dansken Hans Haekkerup.


Unmiks webbsidor(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Den serbiska pressens förväntningar på Holkeri

kriisinhallinta