Henkisen omaisuuden suoja ja polkumyyntisyytökset esillä vientimatkalla Pekingissä

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin vetämä vienninedistämisvaltuuskunta on Pekingissä käynyt keskustelut maan ulkomaankaupasta vastaavan apulaisministeri Wei Jianguon kanssa. Ministerit sitoutuivat tekemään parhaansa edistääkseen Suomen ja Kiinan välistä kauppaa ja matkailua. Tällä hetkellä Kiina on Suomen suurin kauppakumppani Aasiassa, ja Suomi on noussut Pohjoismaista suurimmaksi Kiinan kauppakumppaniksi.

Ministeri Vilén otti keskusteluissa myös esiin suomalaisyritysten Kiinan markkinoilla kokemia ongelmia. Näistä suurimpana ovat puutteet henkisen omaisuuden suojassa. Useat suomalaisetkin yritykset ovat kokeneet tuote- ja tavaramerkkikopioinnin ongelmat konkreettisesti. Myös suomalaisten paperinvalmistajien kokemat polkumyyntisyytökset otettiin esiin, ja Vilén vetosi kiinalaisiin, että syytöksistä luovuttaisiin. Ministeri Wei lupasi puuttua tähän. Kiina on hiljattain asettanut puupakkaukset EU:sta maahantuontikieltoon siinä pelossa, että näiden mukana tulee maahan kasvisairauksia. Suomalainen teknologia voi kuitenkin taata sen, että suomalainen puupakkaus on taudeista vapaa. Tämän ministeri Vilén kertoi kiinalaiskollegalleen toivoen Suomelle vapautusta säännöstä.

Edelleen keskusteluissa käsiteltiin Kiinan WTO-jäsenyysvelvotteiden toimeenpanoa ja sen merkitystä suomalaisyrityksillekin. Ministeri Wei oli erityisen kiinnostunut kuulemaan pk-yrittäjyyden tukemisesta Suomessa. Ministeri Vilén kertoi hallituksen yrittäjyyshankkeesta, johon Suomessa yhdeksän ministeriötä on sitoutunut ja kutsui ministeri Wein Suomeen tutustumaan yrityshankkeeseen. Myös yrittäjyyskoulutus ja yritysten sukupolvenvaihdoksen helpottamista edistävät toimenpiteet kiinnostivat kiinalaisia.

Matkailun kasvuennusteet huikeat

Matkailun edistämisessä suuri merkitys on EU:n aloittamilla ADS-neuvotteluilla, joissa Suomikin saisi Kiinalta hyväksynnän vastaanottaa kiinalaisia vapaa-ajanmatkailijoita. Kasvuennusteet ovat huikeat. Finnair pyrkii lisäämään suoria lentoyhteyksiä Pekingiin ja mahdollisesti aloittamaan lennot Shanghaihin. Kiinalaiset toivovat myös suomalaisten löytävän Hainanin lomasaaren. Ministeri Vilén esitti toiveen Matkailunedistämiskeskuksen toimipisteen avaamisesta Pekingiin, mihin pyritään vielä kuluvan vuoden aikana.

Pekingissä järjestetään kesäolympialaiset vuonna 2008, ja suomalaisyritykset pyrkivät mukaan mittaviin infrastruktuuri- ja rakennushankkeisiin.

Ministeri avasi Metalliteollisuuden Keskusliiton eli METin olympiaseurantatoimiston Pekingissä tiistaina 17. syyskuuta Pekingissä.

Tiistaina allekirjoitettiin myös yhteistyösopimus oululaisen Chempoliksen ja kiinalaisen yhteistyökumpanin kanssa selluloosan valmistuksessa käytettävien laitteiden kehittämisestä.

Neuvotteluissa ulkomaisten investointien verotus

Keskiviikkona ministeri Vilen keskusteli valtion suunnittelu- ja kehittämiskomissiossa varaministeri Zhangin kanssa yritysverokannasta. Merkittävää oli, että kiinalaiset vakuuttivat, että ulkomaisten investointien verokohtelun pelisääntöjä ei tulla muuttamaan sen jälkeen kun investoinnista on sovittu tietyin säännöin. Ministeri lupasi myös vauhdittaa Stora Enson investointiluvan käsittelyä. Ministeri Zhangin mukaan päätös asiasta on odotettavissa jo ensi viikolla.

Valtiovarainministeri Xiang Huaichengin kanssa Vilén keskusteli ulkomaisten verokohtelusta ja Kiinan verojärjestelmästä, jota ollaan uudistamassa. Mukana olevat yritykset kiittivät Kiinan valtiovarainministeriä nopeasta toiminnasta mm. korkotukiluottoprojekteissa. Ministeri lupasi myös myötävaikuttaa kysymykseen Finnveran aukiolevasta saatavasta niin, että saatava suoritetaan mahdollisimman nopeasti.

Keskiviikkona vienninedistämismatka jatkuu Dalianin kaupunkiin Koillis-Kiinassa.

Kuvakooste ministeri Vilénin ja valtuuskunnan matkasta Pekingiiin 14.-23.9.2002