Helsingforsgruppen beslutade om huvudlinjerna för sitt arbete: Målsättningen en rättvis och demokratisk globalisering

Helsingforsgruppen, som sammanträtt i Dar es Salaam i Tanzania vill påskynda globala lösningar på miljökrisen, säkerhetshoten, fattigdomsklyftan och demokratiunderskottet. Bakom de konkreta förslag som är under beredning finns en vision om en alternativ globalisering som är rättvis, säker, livskraftig och demokratisk.

Gruppen avslutade sitt möte tisdagen den 31 augusti och efterlyser bindande åtaganden för genomförandet av globala beslut, liksom även för genomförandet av mänskliga rättigheter och utvecklingsmål som överenskommits inom FN. Även ett mera omfattande deltagande från medborgarnas sida är nödvändig vid global problemlösning.

Tanzanias president Benjamin William Mkapa ansåg att den av Finland och Tanzania stödda Helsingforsprocessen var ett välkommet initiativ. Han betonade även betydelsen av ”kriget mot fattigdomen” för freden och den mänskliga säkerheten.

”Vi behöver ett globalt partnerskap som å ena sidan leder till en politik i rätt riktning i u-länderna och å andra sidan får de rika länderna att hjälpa till i form av skuldlättnader, marknadstillträde, tekniköverföring, utvecklingsbistånd och investeringar”, konstaterade president Mkapa för Helsingforsgruppen.

Enligt Finlands och Tanzanias utrikesministrar Erkki Tuomioja och Jakaya Kikwete förutsätter den nya riktningen strukturella ändringar av det globala beslutsfattandet. Helsingforsprocessens målsättning är att bli en reformfront där det globala syd och nord tillsammans arbetar för konkreta reformer som skall lösa vissa utvalda problem.

Helsingforsgruppen diskuterade också hur befolkningen och andra aktörer kan mobiliseras för processen och för att stöda dess arbete. Den Helsingforskonferens som kommer att anordnas i september 2005 kommer att vara ett viktigt redskap för skapandet av globala partnerskap mellan syd och nord, mellan näringslivet och det civila samhället samt mellan kvinnor och män och olika åldersgrupper.

Avsikten är även att man i samband med konferensen skall sammankalla en grupp av likasinnade regeringar som i samarbete med andra aktörer ansvarar för uppföljningen av genomförandet.

Närmare upplysningar om mötet: direktören för programverksamhet Juha Mustonen, Helsingforsprocessens sekretariat (Dar es Salaam), tfn 040 583 0945













Utrikesminister Tuomiojas pressmeddelande av den 30 augusti

Helsingforsprocessen(Linkki toiselle web-sivustolle.)