Helsinki-prosessin kumppanuuksia rakennettiin Unctadin kokouksessa

Suomen ja Tansanian hallitusten käynnistämä, globalisaation ja demokratian kysymyksiä käsittelevä Helsinki-prosessi on ollut esillä tänään perjantaina päättyvässä YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin kokouksessa Sao Paulossa Brasiliassa. Helsinki-prosessia edistettiin erillisessä Unctadin sivutapahtumassa sekä lukuisissa keskusteluissa eri kumppaneiden kanssa.

Kesäkuun 15. päivä järjestetyssä tapahtumassa "Building for Partnerships: Helsinki Process on Globalisation and Democracy" oli puhujina arvovaltainen joukko eri toimijaryhmistä. Helsinki-prosessin isäntämaita tilaisuudessa edustivat kehitys- ja kauppaministeri Paula Lehtomäki sekä varaulkoministeri Abdukader A. Shareef Tansaniasta. Muina puhujina olivat Helsinki-ryhmän jäsenet, Sao Paulon pormestari Martha Suplicy ja Third World Network -kansalaisjärjestön johtaja Martin Khor. Hiljattain raporttinsa julkaissutta ILO:n maailmankomissiota edustivat professori Deepak Nayyar New Delhin yliopistosta sekä Brasilian entinen ensimmäinen nainen, Ruth Cardoso. Tilaisuuden yhteistyöisäntänä toimineen Brasilian hallituksen puolesta puheenvuoron käytti varaministeri Cezar Alvarez presidentti Lulan kabinetissa.

Uudenlaisiin kumppanuuksiin ja käytännön toimenpiteisiin tähtäävän Helsinki-prosessin tilaisuudessa osallistujat jakoivat prosessin lähtökohdat ja tavoitteet. Globalisaation ohjaaminen kaikkien hyödyksi konkreettisin toimenpitein on oltava kansainvälisen toiminnan keskiössä.

Tilaisuuden vetänyt alivaltiosihteeri Pertti Majanen nosti johtopäätöksissään esiin kolme ajatusta, jotka kaikki puheenvuoron käyttäjät tavalla tai toisella jakoivat.

- Helsinki-prosessissa ja myös muissa sen kaltaisissa kansainvälisissä ponnisteluissa ja prosesseissa tulee voimavarat keskittää konkreettisten ja toteutettavissa olevien toimenpiteiden ja aloitteiden edistämiseen ja toteuttamiseen.

- Jotta globaalin tasa-arvoisuuden edistämisessä päästään ennakkoluulottomasti eteenpäin, tarvitaan uusia ja uudenlaisia koalitioita, jotka näitä aloitteita edistävät ja myös toimeeenpanevat.

- Tässä tehtävässä kansallisten resurssien täysimääräinen hyödyntäminen on keskeisessä roolissa.

Helsinki-prosessin näkökulmasta erityisen ilahduttavaa oli saada uskonvahvistusta sille, että prosessi on oikealla tiellä. Tasavallan presidentin Tarja Halosen ja tansanialaisen kollegansa Benjamin William Mkapan vetämän ILO:n maailmankomission ja Helsinki-prosessin yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin ja suhdetta pystyttiin Sao Paulossa edistämään. Myös Unctad-kokousta isännöineen Brasilian selkeäsanainen tuki Helsinki-prosessille on merkittävä voimavara jatkossa.