Möjligheter till samarbete mellan Helsingforsprocessen och Storbritanniens Afrikakommission

Storbritanniens Afrikakommission och Helsingforsprocessen, som leds av Finland och Tanzania, strävar efter samma mål; att finna lösningar på de problem som fattigdom medför. De stöder varandra och man bör utnyttja möjligheterna till samarbete mellan dem, konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja vid en presskonferens tillsammans med minister Bill Rammell vid Storbritanniens utrikesministerium i Helsingfors i onsdags.

Minister Rammell höll med om att Afrikakommissionen och Helsingforsprocessen är eniga om många frågor och att det är möjligt att uppnå synergieffekter mellan dem. Han betonade att det inte är tillräcklig att enbart ge stöd till de fattigaste länderna, utan att länderna även behöver tillträde till den globala marknaden och en god förvaltning.

Tuomioja och Rammell diskuterade även Ryssland, Ukraina, FN-reformerna, Irak och klimatförändringarna, som är en av prioriteringarna under Storbritanniens ordförandeperiod, som inleds nästa sommar. Ministrarna var ense om att det är viktigt att fortsätta utvecklingen av samarbetet mellan EU och Ryssland under Finlands och Storbritanniens kommande EU-ordförandeperioder. Valresultatet i Ukraina kommenterade minister Rammel genom att konstatera att EU respekterar det ukrainska folkets vilja. Beträffande Ukrainas EU-medlemskap bör man enligt Tuomioja ta ett steg i taget, eftersom mycket fortfarande återstår att göra.

På frågan om de problem som finländska skogscertifikat stött på i Storbritannien försäkrade Rammell att han förstår finländarnas oro om saken. Han betonade att avsikten inte är att diskriminera Finland. De båda ministrarna var övertygade om att man kommer att finna en lösning på frågan.