Helena Rannan ryhmä tutkimaan Irakin joukkohautoja


Helsinki, 2. 7. (STT)

Oikeushammaslääkäri Helena Rannan johtama tutkimusryhmä lähtee tutkimaan Irakin joukkohautoja. Yhdysvallat pyysi tiistaina Suomelta apua joukkohautojen etsintään ja tutkimiseen.

Ulkoministeriössä kootaan parhaillaan asiantuntijaryhmää, jonka on tarkoitus lähteä Irakiin elokuussa. Hautojen etsintä ja kuolinsyytutkimukset aloitetaan luultavasti syksyllä. Hautojen määrästä ei ole vielä käsitystä. Ulkoministeriö on valmistautunut siihen, että tutkimusoperaatio voi kestää kauankin.

Ruotsista on lähdössä Irakiin vastaava tutkimusryhmä, jonka kanssa Suomi tekee yhteistyötä. Tähän mennessä Irakista on löytynyt tuhansia ihmisiä erilaisista joukkohaudoista. Suurimmat haudat ovat Persianlahden sodan jälkeiseltä ajalta, jolloin Etelä-Irakissa puhjennut shiiamuslimien kapina kukistettiin verisesti.

Helena Ranta johti tutkimusryhmää, joka selvitti 40 albaanin joukkosurmaa Kosovon Racakissa talvella 1999. Hän todisti tutkimusten tuloksista keväällä Jugoslavian ex-presidentti Slobodan Milosevicin sotarikosoikeudenkäynnissä Haagissa.