HeForShe-aloite juhli 2-vuotispäiväänsä

YK:n yleiskokouksen avajaisviikolla järjestettiin sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävän HeForShe- aloitteen vastaanotto New Yorkin modernin taiteen museo MoMAssa. Viikon kohokotiin kuulunutta vastaanottoa isännöivät presidentti Sauli Niinistö yhdessä PricewaterhouseCoopersin hallituksen puheenjohtaja Bob Moritzin ja Stony Brook -yliopiston rehtori Samuel L. Stanleyn kanssa. Ulkoministeriö oli yksi tilaisuuden järjestäjistä.

HeForShe-vastaanoton yhteiskuvassa (vas.) PricewaterhouseCoopersin hallituksen puheenjohtaja Bob Moritz, UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo, Unicefin hyvän tahdon lähettiläs, näyttelijä Edgar Ramírez, UN Womenin hyvän tahdon lähettiläs, näyttelijä Emma Watson, New Yorkin ensimmäinen nainen Chirlane McCray, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Stony Brook -yliopiston rehtori Samuel L. Stanley.

Syyskuun 20. päivänä järjestetyssä tilaisuudessa juhlistettiin YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin HeForShe-aloitteen kaksivuotispäivää ja saavutuksia ympäri maailman. Aloitteen tavoitteena on saada aikaan yksi vuosisadan suurimmista solidaarisuusliikkeistä ja saada erityisesti miehet ja pojat toimimaan sukupuolten välisen tasa-arvon sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta.

Vastaanoton tavoitteena oli myös lisätä tietoisuutta HeForShe-liikkeestä ja inspiroida yhä useampia ihmisiä liittymään aloitteeseen tasa-arvon saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Miehet ja pojat mukaan tasa-arvotyöhön

Illan isännät kuuluvat UN Womenin HeForShe-aloitteen IMPACT 10x10x10 -ryhmään, jonka jäsenet ovat sitoutuneet toimimaan sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi ja rohkaisemaan erityisesti miehiä ja poikia mukaan tasa-arvotyöhön.

Vuosipäivä toi yhteen tasa-arvon edistämiseen sitoutuneita valtiojohtajia, yritys- ja yliopistomaailman johtoa, kansalaisyhteiskunnan edustajia, nuorisoaktiiveja ja julkisuuden henkilöitä. Juhlallisuuksiin osallistuivat muun muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Japanin pääministeri Shinzo Abe ja YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin hyväntahdonlähettiläs, näyttelijä Emma Watson.

Tasa-arvo on edistänyt Suomen menestystä

Presidentti Niinistö sanoi, että sukupuolten tasa-arvo on ratkaisevalla tavalla edistänyt Suomen menestystä. Kuva: © HeForShe Official Account

Presidentti Sauli Niinistö oli tilaisuuden pääpuhuja. Puheessaan presidentti Niinistö korosti koulutuksen merkitystä tasa-arvon saavuttamisen edellytyksenä ja totesi naisten ja tyttöjen voimaantumisen olleen resepti Suomen menestykseen. Presidentti Niinistö korosti jakavansa reseptiä mielellään myös muille. Saavutuksista huolimatta työtä on kuitenkin vielä tehtävänä esimerkiksi naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Vastaanotolla kuultiin myös HeForShe-nuorisoaktiivien puheenvuoroja ja videoviestejä aloitteen saavutuksista maailmanlaajuisesti, kuten työstä lapsiavioliittojen lopettamiseksi Malawissa. Tilaisuus päättyi UN Womenin pääjohtajan Phumzile Mlambo-Ngcukan ja Emma Watsonin puheenvuoroihin.

Presidentti Niinistö liittyi HeForShe IMPACT 10x10x10 -ryhmään kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2015. Presidentin sitoumukset koskevat naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämistä, YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325:n toimeenpanoa (”naiset, rauha ja turvallisuus”) sekä naisten taloudellisen johtajuuden edistämistä.

Katso videotallenne HeForShe-aloitteen vastaanotolta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

YK