Nödhjälp till Syrien, energi till Rwanda – resultat av utvecklingssamarbetet presenteras

Finland har bedrivit utvecklingssamarbete sedan 1960-talet. Arbetet har gett goda resultat och lett till att miljoner människor runt om i världen har fått möjligheter till ett bättre liv.

För att fira Finlands hundraårsjubileum kommer tidningen Kehitys–Utveckling, som ges ut av utrikesministeriet, att under årets gång presentera hundra resultat av utvecklingssamarbetet. Resultaten av utvecklingssamarbetet är exempel på vad man har fått till stånd genom det utvecklingssamarbete som finansierats av Finland. Hittills har hälften av de hundra resultaten publicerats.

Det arbete som får finansiering från Finland genomförs av t.ex. EU, internationella organisationer såsom FN och Världsbanken, frivilligorganisationer och företag – i samarbete med partnerländerna. Nedan presenteras fyra exempel på lyckade resultat som uppnåtts genom samarbetet.

Hjälp till miljontals syrier

Bild: UNHCR/Diego Ibarra Sánchez, grafik: Juho Hiilivirta

Kriget i Syrien har pågått i över sex år. Till följd av kriget har över 10 miljoner människor tvingats fly antingen till andra delar av Syrien eller utomlands. Både flyktingarna och de samhällen dit de flytt behöver stöd. Den regionala hjälpen samordnas av FN:s flyktingkommissariat UNHCR och FN:s utvecklingsprogram UNDP. År 2015 fick 2,3 miljoner människor mathjälp, 3,3 miljoner människor tillgång till läkare och 586 000 barn psykosocialt stöd. Finland stöder FN-organisationernas arbete.

Arbete mot könsstympning

Bild: Meeri Koutaniemi, grafik: Juho Hiilivirta

Det uppskattas att så många som 300 miljoner flickor eller kvinnor i världen har utsatts för könsstympning i någon form. Frivilligorganisationer som får finansiering av Finlands samarbetsutvecklingsmedel, såsom Rädda Barnen, Plan International Suomi, Solidaarisuus, Finska Missionssällskapet och World Vision arbetar för att få ett slut på könsstympningen i flera afrikanska länder. I de områden där organisationerna arbetar har det skett en klar förändring till det bättre: i bästa fall har över 90 procent av flickorna sluppit könsstympning.

Ren energi till 100 000 hushåll

Bild: Nuru Energy, grafik: Juho Hiilivirta

I Afrika lever hundratals miljoner människor utan elektricitet. Utvecklingen går dock hela tiden i positiv riktning, t.ex. har det sociala företaget Nuru Energy under sju års tid lyckats ge över 100 000 hushåll på Rwandas landsbygd tillgång till elektricitet med ren solenergi. Nuru har fått stöd för sitt arbete från energi- och miljöprogrammet EEP, som får finansiering från Finland.

Vatten och toaletter till över fyra miljoner människor

Bild: Benti Ejeta, grafik: Juho Hiilivirta

Brist på ordentliga toaletter och rent vatten är vardag för världens fattigaste människor. Bristfällig hygien ökar risken att insjukna i sjukdomar som i värsta fall leder till döden. I Etiopien har man framgångsrikt tagit tag i problemet med hjälp av en hållbar modell för vattenprogram som Finland utvecklat. Tack vare programmet har man i landet byggt nästan 18 000 vattenstationer och 840 000 ordentliga toaletter sedan 1994. Dessa har varit till nytta för cirka 4,2 miljoner människor på den etiopiska landsbygden.

Läs om fler resultat av utvecklingssamarbetet på tidningen Kehitys–Utvecklings webbplats (på finska)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

ihmisoikeudet
kestävä kehitys
sosiaalinen sukupuoli