Hätäapu Afganistaniin jatkuu

Suomen Afganistanin-edustuston päällikön Heli Kanervan työ on haasteita täynnä. Äärijärjestö Taliban otti vallan elokuussa 2021, jonka jälkeen Afganistanissa käynnistyi valtava evakuointioperaatio. Epävakaassa tilanteessa Suomi tukee ihmisoikeuksien ja hädässä olevien afganistanilaisten perustarpeiden toteutumista. Keskiössä on tyttöjen ja naisten oikeuksien ja aseman turvaaminen.

Suomen Afganistanin-edustuston päällikkö Heli Kanerva näkee erittäin tärkeänä kansainvälisen yhteisön tuen Afganistanille, jotta maa ei romahda. Kuva: Anna Palmén

Miten kuvailisit Afganistanin tämänhetkistä tilannetta ja suurimpia haasteita?

Afganistanin humanitaarinen tilanne ja myös talous on erittäin kriittisessä tilassa. YK:n arvioiden mukaan noin puolet afganistanilaisista, yli 20 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Järjestäytynyt rikollisuus, terrorismi, huumausaineet ja muuttoliike ovat myös suuria haasteita Afganistanissa.

Suomen suurlähetystö Kabulissa on suljettu ja työskentelemme tällä hetkellä Qatarin Dohasta ja Helsingistä käsin. Kansainvälinen yhteisö ei tunnusta Talibania ja yhteistyö on hyvin rajoitettua. Yhteistyö ja koordinointi EU-maiden lähettiläiden sekä Afganistanissa toimivien YK-järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa on erittäin aktiivista.

Minkälaista yhteistyötä Suomi tekee Afganistanin kanssa?

Suomen kahdenvälinen kehitysyhteistyö Afganistanissa keskeytettiin viime vuonna Talibanin valtaantulon jälkeen, mutta humanitaarisen avun määrä on merkittävä. Tuella turvataan ihmisten perustarpeet ja autetaan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä ja naisia. Tukea kanavoidaan ensisijaisesti YK-järjestöjen, muun muassa YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin kautta. Haasteena on, ettemme kykene seuraamaan tilannetta paikan päällä. Onneksi YK-järjestöt toimivat edelleen Afganistanissa ja heidän kauttaan saamme erittäin tärkeää tietoa maan tapahtumista.

Millaisena näet Afganistanin tulevaisuuden?

Afganistanilla on edessä pitkä ja raskas rauhanrakentamisen kausi. Maa tulee ponnistelemaan pitkään taloudellisten haasteiden kanssa. Tämän lisäksi ilmastonmuutos vaikuttaa Afganistaniin ja kuivuudesta johtuvat ongelmat tulevat syvenemään entisestään. Paljon riippuu siitä, miten Talibanin hallinto tulee jatkossa suhtautumaan kansainvälisen yhteisön yhteisiin arvoihin ja normeihin.

Mikä on sykähdyttänyt sinua henkilökohtaisesti Afganistanissa ja mitä voisimme oppia paikallisilta?

On ollut sykähdyttävää nähdä, miten afganistanilaiset jaksavat uskoa maansa nousuun ja selviytymiseen. Afganistanilaisista välittyy yksilötason sinnikkyys ja henkilökohtaisen arvokkuuden ylläpitäminen.


 

Tässä juttusarjassa Suomen suurlähettiläät maailmalla kertovat tuoreimmat kuulumiset asemapaikastaan.

Anna Palmén

Lisätietoa