Statsunderstöd för utbildning om mänskliga rättigheter kan sökas av utvecklingsländernas representanter

Utrikesministeriet beviljar statsunderstöd enligt prövning för bidrag till kostnaderna för att representanter från utvecklingsländers kan delta i ett högkvalitativt utbildningsprogram inom mänskliga rättigheter under 2017.

Genom att understödja ett utbildningsprogram inom mänskliga rättigheter vill ministeriet bidra till att stärka övervakandet av och verkställandet av de  mänskliga rättigheterna i utvecklingsländerna och i länder med övergångsekonomi. Utbildningsverksamheten ska stödja bedrivandet av en utvecklingspolitik baserad på de mänskliga rättigheterna och främja genomförandet av statsrådets utvecklingspolitiska redogörelse (SRR 1/2016 rd, 4.2.2016) och verkställandet av målen i utrikesförvaltningens strategi för de mänskliga rättigheterna (2013).

Syftet med statsunderstödet är att bidra till att personer från utvecklingsländerna, i första hand forskarstuderande, kan delta i expertutbildning som ordnas i Finland. Utbildningen kan kombineras med en forskningsperiod, som ordnas och anvisas de studerande av den instans som får statsundesrstöd.

Den instans som beviljas statsunderstöd för anordnandet av ett utbildningsprogram inom mänskliga rättigheter bör vara ett finländskt universitet som bedriver vetenskaplig forskning och ger utbildning som grundar sig på sådan utbildning. Universitetet bör vara ett offentligrättsligt universitet eller ett stiftelseuniversitet enligt universitetslagen (588/2009).

Vid beviljandet av understöd prioriterar utrikesministeriet i synnerhet följande:

  • Arbetsplanens kvalitet. I arbetsplanen ska utbildningens innehåll beskrivas och det ska framgå hur utbildningen är ordnad, hur de personer som får understöd rekryteras och väljs ut och hur arrangemangen i anslutning till projektet genomförs på ett sådant sätt att det inte leder till ytterligare kostander för utrikesministeriet ytterligare kostnader på grund av att personerna vistas i Finland.

  • Tidigare erfarenhet av att ordna utbildning av hög kvalitet inom mänskliga rättigheter samt kännedom om innehållet i Finlands utrikes- och människorättspolitik och dess prioriteringar och verksamhetssätt.

  • Den betydelse utbildningen inom mänskliga rättigheter har för att främja målen i den utvecklingspolitiska redogörelsen och utrikesförvaltningens strategi för de mänskliga rättigheterna.

Ansökan om statsunderstöd ska göras skriftligt. Den ska innehålla en arbetsplan, en budget och en skriftlig beskrivning so över hur ansökningsvillkoren ovan uppfylls.

Ansökan ska riktas till utrikesministeriet och vara inlämnade senast den 9 juni 2017 kl. 16.00. Ansökningarna skickas till utrikesministeriet (Utrikesministeriet/POL-40, Registratorskontoret, PB 176, 00023 Statsrådet). Ansökningar som lämnas in för sent beaktas inte.

När bidrag beviljas, utbetalas, används och övervakas, tillämpas lagen om statsunderstöd (688/2001). Beslutet om understöd innehåller närmare villkor som ska tillämpas på utbetalningen, användningen och övervakningen av användningen.

Ytterligare information: Nina Nordström, chef för enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn 0295 350104

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.