2017 års ansökningsomgång för internationella icke-statliga organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter är öppen: Förebyggande av diskriminering i utvecklingen och främjande av kvinnors och flickors rätt till hälsa

Utrikesministeriets enhet för människorättspolitik öppnar en ansökningsomgång för internationella icke-statliga organisationer. Ansökningsomgången fokuserar på främjande av mänskliga rättigheter och förebyggande av diskriminering i utvecklingen samt främjande av verkställande av kvinnors och flickors rätt till hälsa. Ansökningarna ska lämnas in senast fredagen den 14 juli 2017 (kl. 16.15 finsk tid, GMT+3, observera sommartiden).

Förebyggande av diskriminering i utvecklingen, främjande av kvinnors och flickors rättigheter samt främjande av verkställande av de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna (ESKR) hör till de människorättspolitiska  prioriteringarna i utrikespoltiken och till målen i Finlands utveklingspolitik.

Finland har en människorättsbaserad utvecklingspoltik. Detta år fokuserar ansökningsomgången för organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter på att förebygga och ingripa mot diskriminering i utvecklingen, med prioritet för personer med funktionsnedsättningar, r eller innovativa ansökningar med fokus på diskriminering på  multipla eller intersektionella grunder. Inom ESKR-agendan framhålls kapacitetsbyggande och tillämpning av kvinnors och flickors rätt till hälsa som prioriterade områden i årets ansökningsomgång.

Ansökningsomgången för internationella icke-statliga organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter öppnas av enheten för människorättspolitik en eller två gånger per år, beroende på tillgången till finansiering, och ett särskilt fokusområde fastställs skillt för varje ansökningsomgång. Den föregående ansökningsomgången, som genomfördes år 2016, fokuserade på människorättsaktivister och på att ingripa mot straffrihet för människorättsbrott.

Ytterligare information: Ansökningsblanketten (på engelska)

ihmisoikeudet