Haavisto Washingtonissa: Rauhaa ei voi tuoda ulkoapäin

Konflikteihin ei ole "one size fits all" -ratkaisua, vaan lähtökohtana on oltava kunkin maan oma tilanne, kehitysministeri Pekka Haavisto muistutti Washingtonin-vierailullaan.

Kehitysministeri Pekka Haavisto Wilson Centerissä, Washingtonissa. Kuva: Woodrow Wilson Center

"Valtioiden hauraus on moninaista ja muuttuvaa. Tilanne voi myös kärjistyä hyvin nopeasti – niin kuin kävi esimerkiksi Etelä-Sudanissa", sanoi kehitysministeri Pekka Haavisto vieraillessaan ajatushautomo Wilson Centerissä Washingtonissa.

Afrikan sarveen ja rauhanrakentamiseen liittynyt keskustelu oli osa ministeri Haaviston ohjelmaa Maailmanpankin kevätkokousviikolla 10.–12. huhtikuuta.

Epävakautta voivat aiheuttaa esimerkiksi ryhmien väliset jännitteet, nuorten olemattomat tulevaisuudennäköalat tai epäluottamus poliittista hallintoa ja järjestelmää kohtaan.

Haavisto korostikin, että konflikteihin ei ole "one size fits all" -ratkaisua, vaan lähtökohtana on oltava kunkin maan oma tilanne.

Olennaista on lukea merkkejä ajoissa, niin että tilanteiden kärjistyminen voidaan estää.

Woodrow Wilson Centerin Afrikka-ohjelman johtaja Monde Muyangwa ja kehitysministeri Pekka Haavisto. Kuva: Woodrow Wilson Center

Ministeri korosti myös rauhanprosessien omistajuutta: kenen ehdoilla ja näkökulmasta ongelmia ratkotaan. Omiin kokemuksiinsa viitaten hän totesi, että aina ulkopuolisia toimijoita ei katsota hyvällä ja paikallisten luottamus on voitettava puolelleen.

"Jos ratkaisu tuodaan ulkoa – tai osa ryhmistä jätetään ulkopuolelle – tulos ei luultavasti ole kestävä."

Keskustelussa todettiin, että länsimainen rauhanrakennushistoria ei ole suoranainen menestystarina. Rauhanrakennusprojekteihin lähdetään usein huomioimatta tarpeeksi paikallista kontekstia: neuvottelut ja sopimukset eivät auta, jos elämän perusedellytykset puuttuvat kokonaan. 

Paneeliin osallistunut United States Institute of Peace -instituutin neuvonantaja Sharon L. Morris korostikin, että rauhanvälityksen ja pitkäjänteisen kehitysavun tulisi kulkea käsi kädessä. 

"Rauhanrakentamisessa tarvitaan kokonaisvaltaisempi näkökulma, jossa huomioidaan samanaikaisesti kehityskysymykset, humanitaarinen apu sekä konfliktinratkaisu", Morris totesi.

Kehitysministeri Pekka Haavisto, Sharon L. Morris ja Kate Almquist Knopf. Kuva: Woodrow Wilson Center

Crisis Management Initiative -järjestölle työskentelevä Kate Almquist Knopf nosti Etelä-Sudanin esimerkiksi viimeaikaisesta epäonnistuneesta rauhanprosessista. Ongelma on, että vuonna 2005 allekirjoitettu rauhansopimus ei luonut poliittista ratkaisua Etelä-Sudanin alueelle.

Vuoden 2011 itsenäistyminen ei myöskään tuonut vakautta: tällä hetkellä valtion ja kansalaisten välillä ei ole luottamusta ja Etelä-Sudania uhkaa luisuminen täysimittaiseen sisällissotaan. Myös nälänhädän uhka on akuutti.

Wilson Centerissä käsitellyt teemat – hauraat valtiot, rauhanrakentaminen ja kehityskysymykset – olivat vahvasti esillä myös muissa ministeri Haaviston tapaamisissa Maailmanpankin, Yhdysvaltojen hallinnon, ajatushautomoiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa Washingtonissa. 

turvallisuus