Ground zerolta löytynyt Suomen lippu paljastettiin New Yorkissa

New Yorkin poliisiviranomaiset luovuttivat WTC:n raunioista löytyneen Suomen lipun pääkonsulaatille 4. joulukuuta. Samainen lippu paljastettiin juhlallisessa seremoniassa 4. kesäkuuta New Yorkin pääkonsulaatissa. Paljastajana toimi presidentti Martti Ahtisaari. Kutsuvieraina oli New Yorkin kaupungin, poliisin ja satamalaitoksen edustajia, diplomaattikuntaa sekä suomalais-amerikkalaisten yhteistyöorganisaatioiden edustajia.


Tervehdyssanat esitti pääkonsuli Jukka Leino. Leino kertoi suomalaisten arvostaneen suuresti sitä, että kuumeisten raivaustöiden aikanakin newyorkilaisviranomaisille oli tärkeää kunnioittaa toisten valtioiden kansallisia symboleja luovuttamalla alueelta löytyneet liput maiden pääkonsulaateille. Kaikkiaan alueelta löytyi 11 maan liput. Leino muistutti syyskuun 11. päivän yhteisestä kokemuksesta ja korosti uhrien ja heidän perheenjäsentensä muistamisen tärkeyttä. Samalla katse on kääntynyt kohti tulevaisuutta, kun Ground Zerosta on muuttunut pelastuoperaatioalueesta rakennusalueeksi.

Tilaisuudessa esiintyi suomalainen huilisti Ulla Suokko, joka on esiintynyt vapaaehtoisesti WTC:n läheisessä kirkossa pelastustyöntekijöille. Suokko kertoi soittamisen lomassa kokemuksistaan.

Pääpuhujana oli New Yorkin kauppakamarin presidentti Kathryn Wylde. Hän korosti jälleenrakennuksen valtavaa haastetta liike-elämän kannalta. Suunnitelmat alueen taloudelliseen vitalisoimiseen liittyvät vahvasti bioteknologian hyödyntämiseen. Wylden mukaan kaupungissa on paljon lääketieteen huippuosaamista, mutta bioteknologian yritystoiminta on vielä kehittymätöntä. Wylden mukaan New Yorkin alakaupungin alue tarvitsee myös kansainvälisiä investointeja. Wylde muistutti myös suomalaisten innovaattorin roolista New Yorkissa. Hän nosti esiin sen, että ensimmäinen asunto-osuuskunta perustettiin suomalaisvoimin New Yorkiin 1920-luvulla. Nykyisin tämä asumismuoto on kaupungissa arkipäivää.

Lasikehyksiin asetettu Suomen lippu jää pysyvästi pääkonsulaattiin.