Geenit ikiroudan suojissa

Norjan Huippuvuorilla on maailmanlopun paikka, joka vartioi lähes kaikkien viljelykasvien siemeniä. Ulkoministeriön tuore Kehitys-Utveckling-lehti sukeltaa ydinräjähdyksen kestävään holviin.

Svalbardin siemenholvissa Norjan Huippuvuorilla varastoidaan varmuuskopioita maailman viljelykasvien siemenistä. Kuva: Christoffer Hjalmarsson

Sata vuotta sitten Intiassa viljeltiin yli 100 000:ta riisilajiketta. Nyt jäljellä on muutama tuhat. Monien maailman viljelykasvien geenivaranto on viime vuosikymmeninä huventunut. Geenien hupeneminen voi muodostua ongelmaksi, kun viljelylajikkeita pitää jatkossa kehittää kestämään ilmastonmuutoksen tuomat ääriolosuhteet ja uudet kasvituholaiset. Yksi ratkaisu geenien säilömiseen ovat geenipankit, joita on perustettu eri puolille maata. Yksi suurimmista geenipankeista sijaitsee Norjan Huippuvuorilla. Holvia kutsutaan maailman ruuantuotannon henkivakuutukseksi.  Suojan on tarkoitus kestää niin ilmastonmuutos, maanjäristys kuin ydinräjähdyskin.

Geenipankkien lisäksi juuri ilmestynyt Kehitys-Utveckling-lehti 4/2016 pureutuu Syyrian vaikeaan tilanteeseen, Ruandan kansanmurhasta selvinneiden naisten kamppailuun maanomistuksesta ja siihen, kuinka uusi peruskoulun opetussuunnitelma haluaa tehdä suomalaisoppilaista maailmankansalaisia.

Lue Kehitys-lehti verkossa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ulkoministeriön kehitysviestinnän julkaisema Kehitys-Utveckling-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehden voi tilata ilmaiseksi.(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)