Företagare från Tanzania räknar dagarna tills Slush börjar

Fem unga tanzaniska företagare kommer att delta i tillväxtföretags- och teknologievenemanget Slush, som äger rum i Helsingfors nästa vecka. Godfrey Magila är en av dem, och han ska presentera sin mobilapp som gör det möjligt för vanliga medborgare att delta i politiken.

Godfrey Magila har examen från en handelshögskola och vid sidan om har han grundat ett företag. Han får understöd för sin resa från ett projekt för informationssamhällsutveckling som bedrivs av Finland och Tanzania tillsammans (TanzICT).

Man kan kalla Magila för samhällsentreprenör. Han vill utveckla mobiltjänster som gör det möjligt också för marginaliserade personer att delta i politiskt beslutsfattande. Han talar om transparent förvaltning, korruption och den politiska elitens isolering.

Godfrey Magila vill göra politik bekant för vanliga människor med mobilteknikens hjälp.

”Jag har alltid velat förändra samhället till det bättre med hjälp av innovationer. Tanzanier är intresserade av politik, men hos oss är politiken sådan att det inte är möjligt att delta aktivt. När jag besökte parlamentet förstod jag hur djup klyftan mellan regeringen och de vanliga medborgarna är. Jag såg en ny möjlighet och började jobba på min MParliament-idé.”

Politik via telefonen

Det finns 27 miljoner mobiltelefoner i Tanzania, också på landsbygden använder 80 procent av invånarna mobiltelefon.

”Jag fick idén att främja människors politiska deltagande med hjälp av mobiltelefoner, och under de senaste åren har jag vidareutvecklat idén”, berättar Magila.

Han känner sig privilegierad som får åka till Finland. ”Finlands IT-sektor är verkligen intressant och jag hoppas på nya kontakter, idéer och marknadsmöjligheter. Det blir spännande att se hur saker fungerar i Finland. Förutom Slush kommer vi att träffa investerare och besöka företag. Jag har förberett mig genom att jobba på min försäljningsförmåga.”

Slush har på senare år vuxit till Nordens största startupmässa, och den samlar 10 000 deltagare och 2500 företag. Hållbara och ansvarsfulla investeringar är ett av årets teman. Investerare blir allt mer intresserade av projekt som strävar efter gynnsamma effekter på samhälle och miljö, istället för att enbart eftersträva ekonomisk vinst. 

Beam hittar begåvningar i utvecklingsländerna

I samband med Slush lanseras Tekes och utrikesministeriets samprojekt, utvecklingsinnovationsprogrammet Beam. Beam ska utveckla innovationer som förbättrar sämre lottade människors liv.

”Vi vill föra samman finländska förmågor med begåvningar från utvecklingsländerna. I utvecklingsländerna finns väldigt intressanta företag och affärsidéer, med vilkas hjälp man kan minska på fattigdomen och miljöproblemen eller utveckla hälsovården”, säger utrikesministeriets rådgivare Aki Enkenberg entusiastiskt.

I innovationscentret Buni i Dar Es Salaam delade innovationsfonden TanzICT ut priser i oktober. Unga tanzaniska företagare förberedde sig med korta och slagkraftiga hisspresentationer om sina affärsidéer, och fick ta emot finansiering värd 70 000 euro för att vidareutveckla dem.

”Tillsammans med TanzICT-teamet har vi tränat unga företagare och följt med deras utveckling under den här tiden. Ofta har de inte tidigare erfarenheter av finansieringsförhandlingar eller möten med internationella teknologiföretag. Slush är ett utmärkt tillfälle för de här lovande startupföretagarna från Tanzania att få satsa 110 procent av sig själv och investera i sin egen framtid”, anser projektets innovationsrådgivare Teemu Seppälä.

Finlands och Tanzanias projekt för utveckling av informationssamhället kanaliserar finansiering av lovande unga människors innovativa projekt. Av de prisbelönta ungdomarna kommer fem för att erövra Helsingfors i november, tillsammans med sina affärsidéer.

 Nora Stenius

kauppa
tietoyhteiskunta