Europainformationens kundservicekontor i Nyland flyttade till riksdagen

”Målsättningen är att främja växelverkan mellan riksdagsledamöter och medborgare samt att förmedla information och ta emot respons från riksdagen. Dessutom betjänar även utrikesministeriets Europainformation vid Infocentret", presenterade riksdagens talman Paavo Lipponen det nya Infocentret i riksdagens tillbyggnad vid invigningen måndagen den 6 september.

”Medborgarna erbjuds nytt informationsmaterial om riksdagen och Europeiska unionen samt en möjlighet till informationssökning på Internet. Besökarna betjänas av två informatörer, av vilka den ena är expert på riksdagen och den andra på Europeiska unionen”, berättade utrikesminister Erkki Tuomioja.

”Vid centret kan man även se på videofilmer som anknyter till riksdagen och unionen och dessutom finns information om riksdagsgrupperna och statsrådet att tillgå”, berättade Tuomioja.

Kundservicekontoret för utrikesministeriets Europainformation i Nyland, som nu flyttat till riksdagen, fungerade tidigare i Glaspalatset. Utrikesministeriet driver sammanlagt tjugo Europainformationskontor i landskapen.





Evenemang för allmänheten från måndag till torsdag

Riksdagsgrupperna, riksdagsledamöterna, riksdagens enheter och utrikesministeriets Europainformation anordnar evenemang vid Infocentret vardagskvällar från måndag till torsdag. Om evenemangen informeras i riksdagens nyhetsruta (www.eduskunta.fi) och i samband med riksdagens plenum i tidningarna. I Infocentret finns även en lokal där ledamöterna kan berätta om riksdagens verksamhet för besöksgrupper.

Vid Infocentret fungerar även Café Pikku Parlamentti, där man kan träffa riksdagsledamöter, följa riksdagens plenarsammanträden, läsa dagens tidning och njuta av god caféservice.

En av Infocentrets verksamhetsidéer är att nya funktioner skall byggas upp där. I början av nästa år kan man till exempel spela spelet Lagstiftarna, där en skolklass kan stifta virtuella lagar på dator. I spelet väljer eleverna den intressantaste bland fem regeringspropositioner, varefter ärendet tas upp för behandling i plenarsammanträden och i utskotten. Under processens gång kontaktas ledamoten naturligtvis av väljarna, intressentgrupper kommer med skrivelser, medierna ställer frågor och man stöter på en kommissionär, vars EU-jargong man skall försöka få klarhet i.

Allmänheten har möjlighet att bekanta sig med riksdagens tillbyggnad lördagen den 25 september och den 2 oktober kl. 10-14, då det är öppet hus. Information om kundservicekontorets service







Europainformationens webbsidor(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU