Eurobarometri: Eurooppalaiset kannattavat kehitysyhteistyötä

Tuoreen kyselyn mukaan EU-kansalaiset haluavat suunnata kehitysavun useimmiten työllisyyteen, suomalaisvastaajat myös koulutukseen. 

Euroopan unionin asukkaista selvä enemmistö, 66 prosenttia, pitää kehitysmaiden köyhyyden kitkemistä yhtenä EU:n tärkeimmistä tavoitteista. Suomalaisista 74 prosenttia oli tätä mieltä.

Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa köyhyyden vähentämiseen kehitysmaissa. Kuinka samaa tai eri mieltä olette väittämästä? Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa köyhyyden vähentämiseen kehitysmaissa.

Seitsemän kymmenestä eurooppalaisesta uskoo, että kehitysmaiden auttamisesta hyötyvät sekä EU että jäsenmaiden asukkaat.

Tulokset ilmenevät Eurobarometri-kyselystä, joka julkaistiin tänään Euroopan kehityspäivillä Brysselissä.

Kyselyn toteutti TNS Opinion & Social touko-kesäkuussa 2013, ja siihen osallistui kaikkiaan 27 680 EU:n kansalaista 28 maasta.

Työllisyys ja koulutus
kiinnostavat suomalaisia

Vaikeasta taloustilanteesta huolimatta 48 prosenttia vastaajista olisi valmis maksamaan enemmän kehitysmaista tulevista elintarvikkeista ja muista tuotteista, mikä on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin 2012. Suomessa reilua kauppaa kannattaa 70 prosenttia vastaajista.

Vastaajista 83 prosenttia pitää tärkeänä auttaa kehitysmaiden ihmisiä siellä, missä he asuvat. Avun määrää olisi valmis lisäämään 61 prosenttia. Suomalaisista tukea kehitysmaille lisäisi vain puolet vastaajista.

EU-kansalaiset haluavat suunnata kehitysavun työllisyyteen (44% vastaajista), terveyteen (33%), talouskasvuun (31%) ja koulutukseen (30%).

Suomalaisvastaajien valintoja olivat työllisyys ja koulutus (kumpikin 33%) sekä terveys, rauha ja turvallisuus (31%).

Kehitysyhteistyökomissaari Andris Piebalgs on ilahtunut siitä, että EU-maiden asukkaat kannattavat maailmanlaajuista solidaarisuutta. Hän uskoo köyhyyden selättämisen onnistuvan yhdessä toimimalla. Edessä on kuitenkin suuria haasteita: vuosituhattavoitteiden saavuttaminen ja köyhyyden lopullinen kitkeminen.

"Kansainvälisen yhteisön on laadittava kunnianhimoinen suunnitelma, jolla tähdätään köyhyyden poistamiseen ja kestävään kehitykseen. Tänään julkaistut kyselyn tulokset puhuvat selvää kieltä eurooppalaisten valmiudesta kantaa kortensa kekoon", Piebalgs toteaa.

Nuoret uskovat
vaikutusmahdollisuuksiinsa

EU-maiden nuoret ovat erityisen kiinnostuneita kehityskysymyksistä ja sitoutuneet niiden ratkaisemiseen. Nuoret uskovat, että he voivat henkilökohtaisesti vaikuttaa köyhyyden kitkemiseen kehitysmaissa. Tätä mieltä on 61 prosenttia 15–24-vuotiaista. Yli 55-vuotiaista näin ajatteli vain 45 prosenttia.

Nuoret vastaajat ovat myös muita useammin sitä mieltä, että köyhyyden poistamisen kehitysmaista pitäisi olla oman maan hallituksen ja EU:n tärkeimpiä tavoitteita.

Lisää aiheesta:

 

EU