EU-vaikuttamisessa tarvitaan kykyä kompromisseihin

Marja Rislakki: EU-vaikuttamisessa tarvitaan kykyä kompromisseihin

Nyrkkiä ei kannata lyödä pöytään, jos haluaa vaikuttaa ja viedä oman maansa näkökulmia eteenpäin, sanoo Suomen EU-suurlähettiläs Marja Rislakki. Hänen johtamansa ​​​​EU-edustusto Brysselissä on Suomen silmät ja korvat Euroopan unionissa.

Kykyä kompromisseihin tarvitaan. Muuten käy kuin taloyhtiön hallituksessa, jossa kukaan ei lopulta jaksa kuunnella änkyrää, joka vastustaa kaikkia muutoksia, Marja Rislakki kertoo.

Hän palasi EU-asioiden pariin vajaa vuosi sitten Suomen Kiinan-suurlähettilään pestiltä.  Sieltä päin katsottuna Euroopan unionin arvot ovat vahvoja.

EU:n käsittelemät asiat ulottuvat meripolitiikasta avaruuteen, Rislakki kuvaa.

Kumppaneita Suomelle tärkeiden asioiden viemiseen eteenpäin löytyy eri tahoilta. Ruotsin kanssa ollaan monessa asiassa samoilla linjoilla. Esimerkiksi sisämarkkinoita koskevissa kysymyksissä taas yhteneviä näkemyksiä on Espanjan kanssa. Digitaalisuus ja tekoäly tuovat Suomen ja Ranskan yhteen.

EU-teemoista keskustellaan usein kuuden naisen porukalla, sillä Suomen tavoin kaikilla kolmella Baltian maalla, Maltalla ja Romanialla on naiset EU-suurlähettiläinä.

Suomi mainittu! on ulkoministeriön juhlavuoden podcast-sarja. Sen jaksot ilmestyvät kerran kuukaudessa ja löytyvät Soundcloud-palvelusta ja iTunesista.

https://soundcloud.com/suomimainittu/​