EU kräver utredning om folkmord i Sudan

Bryssel, 13. 9. (FNB) EU:s utrikesministrar vill utreda om oroligheterna i Sudan uppfyller kriterierna för folkmord. USA:s utrikesminister Colin Powell sade för några dagar sedan att det skett ett folkmord i Darfur i Västra Sudan. Tiotals tusen människor beräknas ha dödats i oroligheterna i Sudan på sistone och en miljon människor har tvingats lämna sina hem.

- Vi påstår inte att det inträffat ett folkmord men vi kräver att det utreds, sade utrikesminister Erkki Tuomioja (sdp) som deltog i utrikesministermötet i Bryssel på måndagen. Han ansåg att Powells uttalande mer handlade om amerikansk inrikespolitik

EU är också redo att verkställa eventuella FN-sanktioner mot Sudan.

Enligt Tuomioja vore det också en form av sanktion att man inte ger Sudan det planerade hjälppaketet på 400 miljoner euro förrän man är säker på att Sudans regering är kapabel till samarbete. Paketet är främst avsett för att avsluta inbördeskriget i Sudan och en betydande del av det skulle gå till södra Sudan.

Förenta staterna har föreslagit en resolution för FN:s säkerhetsråd, där sanktionerna skulle inriktas på Sudans oljeindustri. Vissa medlemmar i säkerhetsrådet, till exempel Kina som bedriver oljehandel med Sudan, har dock hotat stjälpa sanktionen.

Europeiska unionen kunde enligt utrikesminister Tuomioja även överväga andra former av sanktioner mot Sudan, till exempel sådana som gäller ekonomiskt samarbete eller resande. Sådana diskuterades enligt Tuomioja dock ännu inte på måndagen.

EU har tidigare i höstas planerat en polisiär insats i Sudan, med avsikten att skapa ett neutralt och effektivt polisväsende i Sudan. Insatsen skulle bestå av 25-30 personer, och Finland är redo att överväga att sända 1-2 poliser.











EU förberedde sig inför Asem-toppmötet

EU