Valet av EU-president infaller sannolikt under Finlands EU-ordförandeskap

Finland förbereder sig för att utnämningen av den nya EU-presidenten sannolikt kommer att ske under Finlands EU-ordförandeskapsperiod, konstaterade Europaminister Paula Lehtomäki vid en presskonferens fredagen den 17 september efter det att regeringens EU-ministerutskott hållit sitt sammanträde. Valet av EU-president innebär modern skytteldiplomati i likhet med valet av kommissionens ordförande, fortsatte Lehtomäki.

Utnämningen av EU:s president, dvs. Europeiska rådets ständiga ordförande, är ett av många ärenden som skall skötas under Finlands ordförandeskap. Övriga ärenden som eventuellt kommer att tas upp på dagordningen är verkställandet av det konstitutionella fördraget, förhandlingarna om EU:s finansieringsramar för 2007-2013 samt slutförandet av WTO-förhandlingarna, konstaterade Lehtomäki. Regeringens EU-ministerutskott behandlade fredagen den 17 september förberedelserna inför EU-ordförandeskapsperioden och gjorde en preliminär bedömning av agendan för denna period.

Under sin ordförandeskapsperiod kommer Finland att betona god skötsel av ärenden. De sammanträden som hålls i Finland bör ha en koppling till Finlands ordförandeskap och Finlands profil i EU, konstaterade Lehtomäki.

Ordförandeskapet infaller under en brytningsperiod som kommer att medföra en förändrad sammanträdespraxis. Finland strävar efter att minska antalet inofficiella ministermöten i enlighet med principbeslut som fattades vid toppmötet i Helsingfors år 1999. Regeringen beslutade anordna sammanlagt sju inofficiella ministermöten i Finland - bland dessa ett utrikesministermöte. Dessutom anordnas fem inofficiella ministermiddagar i Bryssel och drygt tjugo sammanträden på tjänstemannanivå. Lehtomäki nämnde att Finlands ordförandeskap är den sista ordförandeskapsperioden enligt det gamla systemet och att man eftersträvar en flexibel övergång till ett gruppordförandeskap.

Dessutom anordnas flera sammanträden med så kallade tredje länder i Finland, såsom Asem-toppmötet mellan EU-länderna och länder i Asien samt ett utrikesministermöte mellan EU och Förenta staterna.







EU-ministerutskottets pressmeddelande

EU