EU:n ulkoministerit kauhistuivat Pohjois-Ossetian tapahtumista

Valkenburg, 3. 9. (STT)

- EU:n ulkoministerit ovat suuresti huolissaan Pohjois-Ossetian pankkivankidraamasta, sanoi EU:n puheenjohtajamaan Hollannin ulkoministeri Bernard Bot perjantaina. Hän korosti, että EU tuomitsee täysin terrorismin kaikissa muodoissaan.

Hollannin Valkenburgiin St. Gerlachin linnaan epäviralliseen kokoukseen perjantaina saapuneet ulkoministerit seurasivat Botin mukaan herkeämättä pankkivankidraaman kärjistymistä. Puheenjohtajamaa oli lisäksi puhelimitse yhteydessä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Iltapäivällä antamassaan tiedotteessa Bot pahoitteli, ettei kriisiä voitu ratkaista rauhanomaisesti ja ettei kuolonuhreilta vältytty. Hän sanoi kuitenkin ymmärtävänsä ongelmat, jotka Venäjän hallituksella on ollut vastassaan.

Bot ilmaisi samalla osanottonsa uhrien omaisille, Venäjän hallitukselle sekä koko Venäjän kansalle.

Venäjää ei
juuri arvosteltu


Venäjän viranomaisten toimia ulkoministerit varoivat arvostelemasta. Pohjois-Ossetian tapahtumista halutaan ensin tarkempia tietoja. Asiaa käsiteltäneen vielä ulkoministerikokouksen päätöspäivänä lauantaina.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoi, että päällimmäisenä kokouksessa oli kauhistus suunnattomasta verenvuodatuksesta ja uhrien suuresta määrästä.

Kauhistuksensa ilmaisi myös Saksan ulkoministeri Joschka Fischer. Hän arvioi tapahtumien osoittavan, ettei Neuvostoliiton hajoamista ole työstetty kaikilta osin vielä kunnolla loppuun.

Fischer toivoi, että Tshetsheniasta löytyisi pian poliittinen ratkaisu.

















EU:n ja Aasian maiden huippukokous toteutuu

EU