EU:n kauppa- ja investointisopimusneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa – ulkoasiainministeriö pyytää huomioita neuvottelutavoitteiksi

EU neuvottelee Yhdysvaltojen kanssa kauppa- ja investointikumppanuussopimuksesta. Yrityksillä, etu- ja kansalaisjärjestöillä sekä muilla tahoilla on nyt mahdollisuus toimittaa ulkoasiainministeriölle omat prioriteettinsa Suomen neuvottelutavoitteiden laatimista varten.

EU neuvottelee Yhdysvaltojen kanssa kauppa- ja investointikumppanuussopimuksesta. Sopimuksen tavoitteena on kahdenvälisen kaupan vapauttaminen sekä yhteistyön tiivistäminen eri aloilla. Sopimuksella pyritään purkamaan ja vähentämään sääntelyä, poistamaan tulleja ja helpottamaan tullimuodollisuuksia. Tärkeää on myös julkisten hankintojen ja palvelukaupan avaaminen kilpailulle.

Yrityksillä, etu- ja kansalaisjärjestöillä sekä muilla tahoilla on nyt mahdollisuus toimittaa ulkoasiainministeriölle omat prioriteettinsa Suomen neuvottelutavoitteiden laatimista varten.

Tullineuvotteluja varten pyydämme ilmoittamaan prioriteettituotteet niin viennin kuin tuonnin osalta tullitariffinimikekohtaisesti mielellään CN8-tasolla. Liitteistä ilmenee sata vuonna 2012 eniten Suomesta Yhdysvaltoihin vietyä ja Yhdysvalloista Suomeen tuotua tuotetta viitteellisine tullitasoineen. Prioriteettituotteet voivat luonnollisesti olla myös muita kuin liitteissä listattuja tuotteita.

Tulliprioriteettien lisäksi ulkoasiainministeriölle voi toimittaa tietoja kauppaa Yhdysvaltain kanssa hankaloittavista tullien ulkopuolisista esteistä ja muista prioriteeteista. Tiedot pyydetään toimittamaan mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Yritysten vuoden 2013 kaupanestekyselyyn antamat vastaukset huomioidaan automaattisesti Suomen kantojen määrittämisessä.

Pyydämme intressitahoja toimittamaan huomionsa 16. syyskuuta 2013 mennessä vapaamuotoisesti sähköpostiosoitteeseen tradebarrier@formin.fi tai postitse osoitteeseen ulkoasiainministeriö, markkinoillepääsy-yksikkö, PL 413, FIN-00023 Valtioneuvosto.
 
Huomiot voi toimittaa vaihtoehtoisesti myös suoraan Ilmoita kansainvälistymissuunnitelmista ja kaupanesteistä - (avautuu uuteen ikkunaan)lomakkeella (http://formin.finland.fi/kauppapolitiikka/kaupanesteet). 

Kaikki vastaukset käsitellään luottamuksellisesti.

Lisätietoja asiasta antavat ulkoasiainministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolla yksikön päällikkö Marjut Akola (p. 0295 351 105) ja kaupallinen neuvos Mary-Anne Nojonen (p. 0295 351 494).

Tuonti Yhdysvalloista CN8 tarkkuudella (2012) tullitasoineen (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 36 KB)

Vienti Yhdysvaltoihin CN8 ja HS-6 tarkkuudella (2012) tullitasoineen (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 39 KB)

Lue lisää: