EU:n ja Yhdysvaltojen välisiä kauppaneuvotteluja koskeva konsultaatiopyyntö alkuperäsäännöistä

EU neuvottelee Yhdysvaltojen kanssa kauppa- ja investointikumppanuussopimuksesta. Sopimuksen tavoitteena on kahdenvälisen kaupan vapauttaminen sekä yhteistyön tiivistäminen eri aloilla. Sopimuksella pyritään poistamaan tulleja, helpottamaan tullimuodollisuuksia sekä purkamaan ja vähentämään sääntelyä.

Tärkeässä osassa sopimusneuvotteluja ovat alkuperäsäännöt, jotka mahdollistavat sopimuksen mukaisten tullietuuksien hyödyntämisen. EU:n ja USA:n alkuperäsäännöt poikkeavat huomattavasti toisistaan ja alkuperäneuvotteluista odotetaankin tämän vuoksi suhteellisen haastavia. Yrityksillä, etu- ja kansalaisjärjestöillä sekä muilla tahoilla on nyt mahdollisuus toimittaa näkemyksiään USA:n kanssa neuvoteltavista alkuperäsäännöistä. EU:n komission yksityiskohtainen konsultaatiopyyntö liitteenä.

Pyydämme intressitahoja toimittamaan huomionsa 30. syyskuuta 2013 mennessä vapaamuotoisesti sp-osoitteeseen tradebarrier@formin.fi tai postitse osoitteeseen ulkoasiainministeriö, markkinoillepääsy-yksikkö, PL 413, FIN-00023 Valtioneuvosto. Huomiot voi toimittaa vaihtoehtoisesti myös suoraan komissiolle (komission yhteystiedot oheisessa liitteessä). Kaikki vastaukset käsitellään luottamuksellisesti.

Lisätietoja asiasta antaa ulkoasiainministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolla kaupallinen neuvos Johanna Ala-Nikkola (p. 0295 351 122).

Transatlantic Trade and Investment Partnership Consultation on Rules of Origin

Lue lisää: