EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasopimusneuvottelut: Neuvottelujen toinen kierros päättynyt

EU:n ja Yhdysvaltojen välisten TTIP-neuvotteluiden toinen kierros käytiin Brysselissä 11.-15.11.2013. Aiemmin lokakuulle suunniteltu neuvottelukierros lykkääntyi Yhdysvaltojen hallinnon väliaikaisen, osittaisen sulkemisen vuoksi. Ilmapiiri neuvotteluissa oli hyvä, ja molemmat osapuolet ilmaisivat vahvan sitoutumisensa siihen.

Toisella neuvottelukierroksella käsiteltäviä aiheita olivat investointisäännöt, palvelujen kauppa, energia ja raaka-aineet sekä sääntelykysymykset. Julkisista hankinnoista keskusteluja käytiin osapuolten välillä jo aiemmin syksyllä. Lisäksi neuvottelukierroksen ohella videokonferensseja järjestettiin osapuolten välillä terveys- ja kasvinsuojelutoimista (SPS), teollis- ja tekijänoikeuksista, kilpailupolitiikasta sekä pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Investoinnit

Osapuolet ovat käyneet tunnusteluja lähestymistavasta. Tietojemme mukaan Yhdysvallat haluaa, että neuvottelut käydään sen oman mallisopimuksen pohjalta. Tämä ei kuitenkaan ole hyväksyttävissä. Esimerkiksi markkinoillepääsyn ja investointisuojan yhdistäminen niin, että sijoittajan ja sopimuspuolen välinen riitojenratkaisu koskee myös sijoitusta edeltävää aikaa, ei käy Suomelle eikä muille jäsenmaille. Neuvotteluista voidaan odottaa vaikeita.

Palvelut

Palveluiden kaupan osalta kartoitettiin EU:n ja Yhdysvaltojen lähestymistapoja muun muassa rajat ylittävien palveluiden, rahoituspalveluiden, kuljetuspalveluiden, telekommunikaation ja sähköisen kaupankäynnin osalta. Kierroksella keskusteltiin myös alustavasti palvelualoista, joiden suhteen osapuolilla on erityistä kiinnostusta päästä toistensa markkinoille.

Sääntely

EU:n ja Yhdysvaltojen erilaisesta sääntelystä johtuvien kaupanesteiden poistaminen on TTIP-neuvottelujen keskeisimpiä tavoitteita ja aiheesta käytiin rakentavia keskusteluja toisella neuvottelukierroksella. Osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että sekä sopimuksen yleiset kaikkia sektoreita koskevat sitoumukset että eräitä sektoreita koskevat erityissitoumukset ovat tärkeitä. Sektorikohtaisia keskusteluja käytiin muun muassa seuraavien Suomelle tärkeiden sektoreiden osalta: lääkinnälliset laitteet, kosmetiikka, lääkkeet, kemia sekä informaatio- ja kommunikaatioteknologia. Sekä EU että Yhdysvallat ovat halukkaita lisäämään sääntelyn yhdenmukaisuutta näillä sektoreilla. Muita mahdollisia sektoreita käsitellään myöhemmillä neuvottelukierroksilla.

Energia ja raaka-aineet

EU ja Yhdysvallat jatkoivat keskusteluja siitä, miltä pohjalta yhteinen lähestymistapa energiaa ja raaka-aineita koskeviin kysymyksiin voitaisiin löytää. Yhteisenä tavoitteena on pyrkimys ennustettaviin energian ja raaka-aineiden markkinoihin ja tällä tavoin varmistaa luotettavat toimitukset. Neuvotteluissa ollaan vasta näkökantojen kartoitusvaiheessa.

Julkiset hankinnat

EU ja Yhdysvallat selvittivät mahdollista pohjaa sopimuksen julkisten hankintojen säännöille ja vaihtoivat tietoa omasta lainsäädännöstään. Molemmat ovat WTO:n julkisten hankintojen sopimuksen (GPA) osapuolia. Uudistetun GPA-sopimuksen arvioidaan tulevan voimaan vuoden 2014 alkupuolella. Julkisten hankintojen markkinoillepääsyn osalta neuvotteluissa edetään myöhemmin pyyntö-tarjousvaiheeseen. Julkiset hankinnat ovat Suomelle yksi keskeisistä neuvotteluaiheista, jossa pyritään parantamaan suomalaisten yritysten pääsyä Yhdysvaltojen julkisten hankintojen markkinoille. Erityisen ongelmallisia ovat Buy American -rajoitukset.

Terveys- ja kasvinsuojelutoimet (SPS)

SPS-kysymysten osalta keskityttiin lähinnä osapuolten odotuksiin koskien SPS-kappaleen muotoa ja sen sisältöä. Kierroksella keskusteltiin myös nykyisen eläinlääkintäsopimuksen suhteesta tulevaan SPS-kappaleeseen.

Kilpailupolitiikka

Kilpailupolitiikasta ei vielä käyty tekstipohjaisia neuvotteluja, vaan selvitettiin, miltä pohjalta sääntötekstiä voitaisiin muotoilla. Suomi katsoo, että sopimuksen tulee olla EU:n kilpailulainsäädännön mukainen.

Pienet ja keskisuuret yritykset

Komission vaikutusarvion mukaan pk-yritykset olisivat sopimuksen merkittäviä hyötyjiä. Videokonferenssissa keskustelua käytiin mahdollisista pk-yrityksiä koskevan luvun elementeistä. Keskeisenä lähtökohtana on yhteistyö pienten ja keskisuurten yritysten kanssa.

Seuraava, kolmas neuvottelukierros järjestetään Washingtonissa 16.-20.12.2013. Sen valmistelut ovat parhaillaan käynnissä.

Lisätietoja neuvotteluista antaa kaupallinen neuvos Mary-Anne Nojonen (mary-anne.nojonen@formin.fi).

Lue lisää: