EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasopimusneuvottelut: Neuvottelujen seitsemännen kierroksen anti

EU:n ja Yhdysvaltojen välisten TTIP-neuvottelujen seitsemäs kierros käytiin Washingtonissa 29.9.–3.10.2014. Neuvottelukierroksella keskityttiin jälleen tekniseen työhön. Kaikkia aiemmilla kierroksilla käsiteltyjä teemoja ei tällä kertaa kuitenkaan käsitelty. Neuvottelukierroksella pääpaino oli sääntelyyn liittyvissä kysymyksissä.

Investointisuoja ja investointiriitojenratkaisu jätettiin aiempien kierrosten tapaan neuvottelujen ulkopuolelle, sillä Euroopan komissio analysoi parhaillaan julkisen kuulemisen tuloksia. Komissio sai käynnistämäänsä julkiseen kuulemiseen kaikkiaan 150.000 vastausta, joista 95 tuli Suomesta.

Neuvottelujen tilannetta käsiteltiin epävirallisessa kauppaministereiden kokouksessa Roomassa 14.-15.10.2014. Samassa yhteydessä kauppaministerit ja EU:n nykyinen kauppakomissaari De Gucht tapasivat Yhdysvaltain kauppaedustaja Michael Fromanin. Osapuolet vahvistivat sitoutumisensa neuvotteluihin ja pyrkimyksensä kunnianhimoiseen lopputulokseen.

Seuraava neuvottelukierros järjestetään Brysselissä joko joulukuussa tai alkuvuodesta. Ajankohtaa ei ole vielä vahvistettu. Poliittisia läpimurtoja neuvotteluissa ei ole tänä vuonna odotettavissa. EU:n tavoitteena on saattaa neuvottelut päätökseen vuoden 2015 kuluessa.

I  Markkinoillepääsy

Teollisuustuotteet

Seitsemännellä neuvottelukierroksella ei käyty tariffineuvotteluita. Osapuolet jatkoivat keskustelua markkinoillepääsyä koskevasta tekstistä.

Maataloustuotteet

Kierroksella ei käyty tariffineuvotteluita. Osapuolet jatkoivat keskusteluita tullien ulkopuolisista esteistä tiettyjen tuotteiden ja sektoreiden osalta.

Palvelut ja investoinnit

Osapuolet jatkoivat palveluita ja investointeja koskevien tarjoustensa läpikäyntiä. Tähän käytetään paljon aikaa, sillä tarjoukset ovat teknisiä ja monimutkaisia. Lisäksi on tärkeää, että molemmat osapuolet ymmärtävät toistensa tarjouksen sisällön oikein. Esillä olivat muun muassa julkiset palvelut. Kierroksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa niin EU:n kuin Yhdysvaltojenkin pääneuvottelijat vahvistivat, että julkiset palvelut pidetään sopimuksessa tehtävien sitoumusten ulkopuolella. Tarjousten läpikäyntiä jatketaan seuraavalla kierroksella. Palvelukauppaa koskevista sääntöaiheista kierroksella keskusteltiin televiestinnästä, verkkokaupasta ja yritystoimintaan liittyvien henkilöiden liikkuvuudesta.

Julkiset hankinnat

Seitsemännellä kierroksella ei neuvoteltu julkisista hankinnoista.

II  Sääntely

Sääntelyn yhdenmukaisuus, tekniset kaupanesteet, terveys- ja kasvinsuojelutoimet ja sektorit

Kierroksella keskityttiin sääntelyasioihin. EU:n ja Yhdysvaltojen sääntelyviranomaiset osallistuivat aktiivisesti neuvotteluihin. Keskusteluja käytiin yleisistä sääntelyä koskevista määräyksistä, teknisten kaupanesteiden (technical barriers to trade,TBT) poistamisesta ja terveys- ja kasvinsuojelutoimista (sanitary and phytosanitary measures, SPS). Osapuolet keskustelivat SPS-aiheista EU:n tälle neuvottelukierrokselle pöytäämän tekstiehdotuksen pohjalta. Tavoitteena on, että Yhdysvallat pöytää oman tekstiehdotuksensa ennen seuraavaa kierrosta. Sektorikohtaisia keskusteluja jatkettiin muun muassa seuraavilla sektoreilla: lääkkeet, autot, kemia, kosmetiikka sekä koneet ja laitteet (engineering). EU oli valmistellut kemiansektorin ja ajoneuvosektorin keskusteluja varten teknisluonteisia asiakirjoja. 

III  Globaalit säännöt

Energia ja raaka-aineet

EU ja Yhdysvallat jatkoivat teknisiä keskusteluja, ja osapuolten sääntelyviranomaiset olivat edellisen kierroksen tapaan mukana neuvotteluissa. Kierroksella keskusteltiin muun muassa kauttakulkuun ja sen keskeytystilanteisiin liittyvistä aiheista sekä infrastruktuuriin liittyvistä kysymyksistä. Osapuolet jatkoivat keskusteluja myös toistensa säädösympäristöstä ja hahmottelivat seuraavan kierroksen keskustelun aiheita. Päätöstä ei ole tehty siitä, tuleeko sopimukseen erillinen energiaa ja raaka-aineita käsittelevä luku, vai tullaanko näitä aiheita käsittelemään horisontaalisesti muissa luvuissa.

Tullimenettelyt ja kaupan helpottaminen

Osapuolet jatkoivat neuvotteluja tulliyhteistyöstä ja kaupan helpottamismenettelyistä. Keskustelujen pääaiheita olivat yksinkertaistettujen tulliselvitysmenettelyjen de minimis -arvorajat, valitusmenettelyt sekä palvelumaksut. Asiantuntijakeskusteluja jatketaan pidemmälle menevän yhdenmukaistamisen mahdollisuuksista tietojen lähentämisessä ja yhdenmukaistamisessa.

Teollis- ja tekijänoikeudet

Seitsemännen kierroksen aikana jatkettiin keskusteluja teollis- ja tekijänoikeuksien eri osa-alueista. Lisäksi keskeisiä teemoja olivat muun muassa osapuolten keskinäinen yhteistyö ja sen mahdollisuudet, kansainvälisiä sopimuksia ja osapuolten lainsäädäntöhankkeita koskevan ajantasaisen tiedon ja näkemysten vaihtaminen, ja myös mahdollisesti myöhemmin neuvotteluissa esiin otettavien asioiden tarkastelu. Kierroksen aikana jatkettiin myös keskusteluja osapuolten näkemyksistä maantieteellisistä merkinnöistä.

Pienet ja keskisuuret yritykset

Osapuolet jatkoivat keskusteluja tiedon jakamisesta sekä pk-yritysten kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Neuvotteluissa saatiin aikaan ensimmäinen yhteinen luonnos pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevasta sopimusluvusta, joka on koostettu molempien osapuolten tekemistä ehdotuksista.

Riitojenratkaisu

Neuvotteluja sopimuksen yleisen riitojenratkaisuluvun sisällöstä jatkettiin osapuolten ehdotuksista koostetun tekstin pohjalta. Edellisten neuvottelukierrosten tapaan neuvotteluissa edistyttiin osapuolille hyväksyttävissä olevien kompromissimuotoilujen laatimisessa, näistä mainittakoon erityisesti riitojenratkaisupaneelin kokoonpanoa koskeva tekstiosuus. Lisäksi jatkettiin keskustelua täytäntöönpanovaiheeseen liittyvistä yksityiskohdista sekä välimiesmenettelyä koskevasta ehdotuksesta.

Lisätietoja neuvotteluista antaa kaupallinen neuvos Mary-Anne Nojonen (etunimi.sukunimi@formin.fi).

Lue lisää:

Huom!

Euroopan komissio on julkaissut pk-yrityksille suunnatun kyselyn kerätäkseen tietoa nykyisistä eurooppalaisten yritysten kohtaamista kaupanesteistä Yhdysvalloissa. Vastaukset toivotaan 15. joulukuuta 2014 mennessä. Kysely löytyy komission verkkosivuilta:

EU
kauppa