EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasopimusneuvottelut: Neuvottelujen kuudennen kierroksen anti

Neuvotteluissa EU:n ja Yhdysvaltojen välisestä kauppa- ja investointikumppanuudesta (TTIP) käytiin kuudes kierros Brysselissä 14.7.–18.7.2014. Neuvottelukierroksella keskityttiin erityisesti tekniseen työhön. Kierroksella käsiteltiin lähes kaikkia aiheita, pääpaino oli sääntelyyn liittyvissä kysymyksissä.

Seuraava neuvottelukierros järjestetään syyskuun ja lokakuun vaihteessa Washingtonissa Yhdysvalloissa. 

TTIP-neuvotteluiden 6. kierros

Markkinoillepääsy (I)

Teollisuustuotteiden markkinoillepääsy

Teollisuustuotteissa jatkettiin selventäviä keskusteluja aihepiiristä; tullitasoista kierroksella ei käyty neuvotteluita.

Maataloustuotteiden markkinoillepääsy

Maataloustuotteissa osapuolet jatkoivat selventäviä keskusteluita eri aiheista mukaan lukien yksittäisistä tullien ulkopuolisista esteistä.

Julkiset hankinnat

Kuudennella kierroksella osapuolet jatkoivat tiedonvaihtoa, jonka tarkoituksena oli saada parempi ymmärrys molempien osapuolten julkisten hankintojen luonteesta. Esillä olivat mm. julkisiin hankintoihin liittyvät käyttöoikeussopimukset sekä muut viranomaisten ja yritysten väliset yhteistyösopimushankkeet sekä esimerkiksi EU:n direktiivihankkeet.

Tiiviitä keskusteluja jatkettiin myös muista aiheista, kuten esimerkiksi keskushallintotason hankinnoista, Yhdysvaltain osavaltioiden hankintasitoumuksista sekä Yhdysvaltain osavaltiotason hankinnoissa käytettävästä liittovaltion rahoituksesta.

Palvelut ja investoinnit

Kuudennella kierroksella käytiin ensimmäiset yksityiskohtaiset keskustelut osapuolten palveluiden ja investointien markkinoillepääsyä koskevista tarjouksista. Yhdysvaltojen tarjous oli saatu jo edellisellä kierroksella, EU:n tarjous saatiin pöytään juuri ennen kuudetta neuvottelukierrosta. Tarjousten läpikäyntiä jatketaan seuraavalla kierroksella, myös lopullisesta sopimusmallista jatketaan keskusteluja. 

Muista palveluaiheista esillä olivat verkkokauppa, televiestintä ja liikennepalvelut. Yritystoimintaan liittyvien henkilöiden maahantulon suhteen keskusteltiin EU:n taustapaperin pohjalta. Esillä olivat myös asiantuntijapalvelut. 

Investointien osalta sisältöneuvotteluja ei käyty koska komission avaaman investointisuojaa ja riitojenratkaisua koskevan julkisen kuulemisen tulosten analysointi on kesken.

Sääntely (II): sääntelyn yhdenmukaisuus, tekniset kaupanesteet, terveys- ja kasvinsuojelutoimet ja sektorit

Osapuolet selvensivät omia neuvottelutavoitteitaan sääntelyn yhtenevyyden ja avoimuuden lisäämiseksi. Yhdysvallat esitteli alustavan tekstiehdotuksen tätä koskevan luvun osalta.

Erilaisista teknisistä tuotemääräyksistä, standardeista sekä testaus- ja sertifiointimenettelyistä johtuvien niin kutsutut teknisten kaupanesteiden (TBT) poistamisen osalta molemmat osapuolet ovat esittäneet tekstiehdotukset. Neuvottelut näistä jatkuvat. Kuudennella kierroksella keskusteltiin institutionaalisista näkökohdista sekä standardien roolista sääntelyssä. 

Terveys- ja kasvinsuojelutoimien (SPS) osalta osapuolet keskustelivat lukuun sisällytettävistä aiheista ja luvun rakenteesta. Tekstiehdotuksia vaihdetaan ennen seuraavaa neuvottelukierrosta.

Sektoreita koskevissa neuvotteluissa edistyttiin. Teknisen tason työtä on kuitenkin vielä paljon jäljellä. Suomelle tärkeistä sektoreista esillä olivat muun muassa kemia, lääkkeet, lääkinnälliset laitteet, kosmetiikka sekä koneet ja laitteet.

Kemian osalta edettiin keskustelemaan konkreettisista jatkotoimista ja sovittiin kahdesta pilottihankkeesta.

Lääkesektorilla jatkettiin selventäviä keskusteluja muun muassa lääkkeiden hyviä tuotantotapoja koskevista asioista (Good Manufacturing Practices, GMP) ja biosimilaareista.

Lääkinnällisten laitteiden osalta keskusteltiin muun muassa yksilöllisestä laitetunnisteesta (Unique Device Identification, UDI) sekä lääkinnällisten laitteiden auditointiohjelmasta (Medical Devices Single Audit Programme, MDSAP). Keskustelut jatkuvat teknisellä tasolla.

Kosmetiikkasektorilla jatkettiin keskusteluja muun muassa aurinkosuojavoiteiden UV-aineosista, kosmetiikan merkintävaatimuksista ja kosmetiikkastandardeista.

Koneiden ja laitteiden (engineering) osalta keskusteltiin EU:n laatimasta kantapaperista ja keskusteluja jatketaan seuraavalla kierroksella.

Säännöt (III)

Kauppa ja kestävä kehitys

Keskusteluja jatkettiin kauppaa ja kestävän kehityksen kysymyksiä koskevan luvun mahdollisesta sisällöstä valmistautuen neuvotteluihin varsinaisen sopimustekstiluonnoksen pohjalta.  Käsiteltyjä aiheita olivat mm. keskeisten työelämän standardien noudattaminen sekä yhteistyö kauppaa ja työelämän kysymyksiä koskevissa aiheissa niin kahdenvälisesti kuin globaalilla tasolla. 

Ympäristökysymyksissä osapuolet keskustelivat laajasti luonnonresurssien kestävästä käytöstä, keskittyen kala- ja metsäresursseihin sekä uhanalaisiin lajeihin. EU ja USA tähtäävät vahvistamaan yhteistyötä myös kauppaan ja ympäristöön liittyvissä aiheissa kahdenvälisesti ja globaalitasolla.

Teollis- ja tekijänoikeudet

Kuudennen kierroksen aikana osapuolet jatkoivat edelleen keskusteluja teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan luvun rakenteesta. Samoin jatkettiin aiheeseen liittyvien eri osa-alueiden tarkastelua ja pohdittiin edelleen mahdollisia myöhemmin esiin otettavia asioita. Kierroksen aikana keskusteltiin myös osapuolten näkemyksistä maantieteellisistä merkinnöistä.

Riitojenratkaisu

Neuvotteluja sopimuksen yleisen riitojenratkaisuluvun sisällöstä jatkettiin osapuolten ehdotuksista koostetun tekstin pohjalta. Edellisen neuvottelukierroksen tapaan neuvotteluissa edistyttiin osapuolille hyväksyttävissä olevien elementtien identifioimisessa sekä kompromissimuotoilujen laatimisessa. Lisäksi aloitettiin käsittely aihepiireistä, joissa osapuolilla on periaatteellisia näkemyseroja (esimerkiksi non-violation- kanteet).

Seuraavalla kierroksella pyritään siirtymään yhä hankalampien kysymysten pariin (täytäntöönpanovaihe, välimiesmenettely, komitean sisällyttäminen osaksi riitojenratkaisuprosessia jne).

Tullimenettelyt ja kaupan helpottaminen

Osapuolet jatkoivat neuvotteluja tulliyhteistyöstä ja kaupan helpottamismenettelyistä. Neuvoteltavien aiheiden listasta on päästy sopimukseen ja molemmat osapuolet jakoivat näitä koskevia tekstiehdotuksia. Keskusteluja jatkettiin myös pidemmälle menevän yhdenmukaistamisen mahdollisuuksista mm. tietojen lähentämisessä ja yhdenmukaistamisessa.

Alkuperäsäännöt

Neuvottelukierroksella keskityttiin osapuolten jakamien tekstiehdotusten yhteensovittamiseen, ja useassa tekstikohdassa edistyttiin. Keskusteluja jatkettiin myös alkuperän todentamisesta, valvonnasta ja jälkitarkastuksista järjestelmien erojen selvittämiseksi. Jatkon osalta sovittiin, että aloitetaan keskustelut myös tuotekohtaisista alkuperäsäännöistä. 

Energia ja raaka-aineet

Kuudennella kierroksella osapuolet jatkoivat yksityiskohtaisia keskusteluja kummankin sääntely-ympäristöstä. Kummankin osapuolen sääntelyviranomaiset olivat mukana keskusteluissa. Erityisesti kierroksen keskusteluissa keskityttiin muun muassa merellä sijaitsevan toiminnan riskienhallintaan ja turvallisuuteen liittyvien teemojen tarkasteluun. Päätöstä siitä, sisällytetäänkö sopimukseen erillinen energiaa ja raaka-aineita koskeva luku, ei ole tehty.

Lisätietoja neuvotteluista antaa kaupallinen neuvos Mary-Anne Nojonen (etunimi.sukunimi@formin.fi).

Lue lisää:

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=48660&contentlan=1&culture=fi-FI

Huom!

Euroopan komissio on julkaissut pk-yrityksille suunnatun kyselyn kerätäkseen tietoa nykyisistä eurooppalaisten yritysten kohtaamista kaupanesteistä Yhdysvalloissa. Kysely on saatavissa englanniksi, ranskaksi ja saksaksi ja löytyy verkosta sivuilta:

http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=TTIPSME&lang=en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU