Handelsavtalet mellan EU och USA erbjuder enorma möjligheter

Ökad produktion, större inkomster för hushållen och mängder av nya arbetsplatser. Bland annat det här kan följderna vara av ett ambitiöst och lyckat partnerskapsavtal för handel och investeringar mellan EU och USA (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Den 17 september arrangerade utrikesministeriet ett diskussionsmöte om avtalet.

Bland annat företrädare för affärsvärlden och olika intresseorganisationer, forskare och riksdagsledamöter var inbjudna till det offentliga mötet. Publiken ställde frågor om Finlands arktiska kompetens och offentliga upphandlingar, om den digitala marknaden samt om de länders ställning som redan har frihandelsavtal med EU, till exempel Turkiet. Livsmedelssäkerhet, de europeiska småbrukarnas ställning, genmanipulerad mat och hormoner väckte diskussion. Frågan om anställdas rättigheter i EU-länderna och om att trygga mänskliga rättigheter togs också upp. Utanför mötesrummet pågick det också en livlig diskussion på Twitter under hashtaggen #FINTTIP.

Europa- utrikeshandelsminister Alexander Stubb uppmanade publiken att fortsätta lobba bland Finlands förhandlare och utrikesministeriets tjänstemän. Finland anser att öppenhet och genomskinlighet bör uppmärksammas under hela förhandlingsprocessen. Offentliga diskussionsmöten ska ordnas också i framtiden.

Kuva: Eero Kuosmanen Minister Stubb framhåller betydelsen av öppenhet och genomskinlighet under alla skeden i förhandlingarna. Foto: Eero Kuosmanen

Också Europeiska kommissionen har förbundit sig till större genomskinlighet än vanligt i partnerskapsförhandlingarna. Man kan följa förhandlingarna på EU-kommissionens (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)webbplats och på Twitter, @EU_TTIP_team(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Under utrikesministeriets diskussionsmöte talade också USA:s biträdande ambassadör i Helsingfors Susan Elbow och EU:s biträdande huvudförhandlare Damien Levie från EU-kommissionen.


Stubb: Bort med alla tullar inom varuhandeln nu
 

Enligt Stubb har förhandlingarna kommit igång lovande, både EU och USA har förbundit sig till ett ambitiöst avtal. Förhandlingarna förväntas bli svåra, men Stubb tror att det här är rätt tidpunkt, också med tanke på president Barack Obamas presidentperiod.

”Jag har en känsla av att Obama vill ha de här förhandlingarna som en fjäder i hatten innan 2016.”

I sitt tal bedömde Stubb att betydelsen och inflytandet av förhandlingarna för ett transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar är mera omfattande än av tidigare motsvarande förhandlingar. Enligt kommissionens uträkningar skulle EU:s BNP i och med avtalet växa 0,48 procent per år fram till 2027, vilket i pengar skulle innebära kring 86 miljarder euro. Det här har betydande konsekvenser för sysselsättningen. De positiva effekterna av avtalet skulle också nå utvecklingsländerna. Minister Stubb utmanade publiken att fundera på om det är bättre att regler för den internationella handeln fastställs av EU och USA eller av andra, till exempel Indien och Kina.

Ministern betonade också att förhandlingsprocessen måste vara öppen. Den största delen av förhandlingarna förs bakom lycka dörrar med det är viktigt att få till stånd en ordentlig dialog mellan förhandlingsrundorna. För att komma till ett bra resultat behövs ett brett spektrum av synpunkter. Det ligger många känsliga frågor på förhandlingsbordet och alla missförstånd kan inte undvikas. Därför måste informationen vara mycket öppen. Utrikesministeriet har redan konsulterat en bred skara olika aktörer och kommer att fortsätta göra det.

”Var inte rädda för att kontakta våra slagskämpar”, betonade ministern.

Stubb framhöll också att Finland lever av utrikeshandel, vi har alltid gjort det och kommer alltid att göra det. Det beror på att vår inre marknad är så liten. Det finns tre centrala områden i partnerskapsförhandlingarna: marknadstillträde, regleringsfrågor och handelshinder förutom tullar samt globala regler. Finlands måls mål är ambitiösa angående alla de här frågorna.

”I varuhandeln ska alla tullar bort med en gång! Med detta sagt, kan det hända att det behövs några undantag angående jordbruket”, konstaterade ministern.

Det är också viktigt för Finland att inte livsmedelssäkerheten, konsumentskyddet eller miljölagstiftningen försvagas. Till sist betonade ministern att partnerskapsförhandlingarna är en vinn-vinn-situation.

”USA är en mycket fördelaktig partner för oss, också en svår partner, men det att vi har fått igång förhandlingarna är redan en halv seger.”















Elbow: Den viktigaste frågan i dagens värld


Susan Elbow, biträdande ambassadör vid USA:s ambassad i Helsingfors, tror att partnerskapsförhandlingarna är den viktigaste frågan i världen just nu.

”Jag vet att det är mycket sagt och jag vet att vi amerikaner har rykte om oss att överdriva. Men förhandlingarnas betydelse är enorm och avtalet skulle gagna oss båda.”


 Susan Elbow, biträdande ambassadör för USA i Helsingfors, anser att partnerskapet skulle gynna båda parter. Foto: Eero Kuosmanen

Enligt Elbow kan handelsförhandlingar verka gammalmodigt i medias ögon, men det är inte fallet gällande partnerskapsförhandlingarna.

Handeln mellan USA och EU säger redan i sig mycket om betydelsen av ett avtal. Där rör sig 2,7 miljarder dollar (ca 2 miljarder euro) varje dag. Handeln mellan EU och USA står för 34 procent av hela världens varuhandel och 40 procent av all handel med tjänster. Tillsammans står de här två ekonomiska regionerna för nästan 50 procent av hela världens BNP. Av handeln mellan EU och USA är kring 90 procent helt problemfri redan nu, men man har uppskattat att USA:s BNP skulle växa med 0,4 procent och EU:s med 0, 5 procent genom ett partnerskapsavtal.

”Det kan låta som lite, men det är frågan om en stor mängd extra ekonomisk avkastning”, sade Elbow.

USA:s mål i förhandlingarna är enligt Elbow att öppna marknaden för tjänster, att stärka EU:s och USA:s roll, att avskaffa alla tullar och andra handelshinder, också när det gäller jordbruk, tjänster och marknadstillträde, samt att minska regleringen, men så att man ändå kan bevara den höga nivån gällande hälsofrågor. Det är dessutom i USA:s intresse att utveckla regler, principer och förordningar för sådana områden där USA och EU har gemensamma mål, som till exempel gällande skyddet av intellektuella produkter och frågor gällande regionala regler och standarder. USA vill också utveckla små och medelstora företags globala konkurrenskraft. Enligt Elbow är president Obama mycket engagerad i att få till stånd ett omfattande avtal med EU på kort tid. Också i USA är man ändå medveten om att förhandlingarna inte kommer att bli enkla.

”Fastän det är viktigt att det går snabbt är det också viktigt att det blir omfattande. USA vill inte pruta på sina målsättningar bara för att snabbt få till stånd ett avtal”, sade Elbow.







Levie: Opinionen i Europa mycket positiv

 

Precis som de andra talarna framhöll Damien Levie, biträdande huvudförhandlare för EU, förhandlingarnas betydelse. Levie som representerade EU-kommissionen var också nöjd med att den allmänna opinionen i Europa är väldigt positiv. Kommissionens förhandlare har fullt stöd av Europeiska rådet, Europaparlamentet och alla de 28 medlemsstaterna. Också affärsvärlden har varit positivt inställd.

De största möjligheterna i partnerskapet ligger enligt Levie inom regleringen. 60–80 procent av fördelarna med avtalet skulle enligt bedömningarna uppstå där. Enligt Levie har många av EU:s och USA:s bestämmelser samma målsättningar, men olika sätt att nå dem. Som exempel lyfte Levie fram standarder gällande bilar.

”När vi är på semester till USA och tar en taxi tycker vi inte att den är otrygg.”

Båda parter skulle dra nytta av att erkänna varandras bestämmelser och standarder. Enligt beräkningarna skulle avtalet tydligt gynna också invånarna i EU och USA: en ökning av BNP med 0,5 procent fram till 2027 skulle innebära i medeltal 545 euro mera per år för europeiska familjer. Tillväxten skulle leda till mera arbetsplatser både för personer med hög och med låg utbildningsnivå.

I det här skedet är det kommissionens mål att vara ambitiös på så vis att svåra frågor inte utelämnas från förhandlingarna. Under förhandlingarnas andra runda den 7–11 oktober behandlas alla olika delområden. Den tredje rundan planeras i december. Enligt Levie önskar man sig en öppen offentlig diskussion i samband med varje förhandlingsrunda.







EU