Femtonde TTIP-förhandlingsrundan mellan EU och Förenta staterna fokuserade på tekniska frågor – förhandlingarna tar paus

Femtonde rundan i frihandelsförhandlingarna mellan EU och Förenta staterna hölls i New York den 3-7 oktober 2016. EU:s ambition är att nå så långt det är möjligt på det tekniska planet under Förenta staternas nuvarande administration. Täckande förhandlingsomgångar ordnas inte längre det här året.

Europeiska rådet uttalade i oktober 2016 sitt stöd för fortsatta förhandlingar om ett ambitiöst, balanserat och täckande frihandelsavtal med Förenta staterna. EU:s handelsministrar fortsatte diskussionen om läget i TTIP-förhandlingarna i utrikesrådet i november 2016 efter presidentvalet i Förenta staterna. Det blir nu en naturlig paus i förhandlingarna när den nya administrationen i Förenta staterna organiserar sig.

Under femtonde TTIP-omgången låg fokus på att konsolidera texter och ta bort hakparenteser. Rundan var täckande och det gick ordentligt framåt bland annat i regleringsfrågor.

Här följer en närmare redogörelse för behållningen av denna omgång inom olika förhandlingsområden.

I Marknadstillträde

Handel med varor
Industriprodukter


Parterna har kommit långt i sina diskussioner om avvecklande av tullarna för industriprodukter. Största delen av tullarna i handeln med industriprodukter kommer att avskaffas genast när avtalet träder i kraft, men parterna förhandlade nu om möjligheterna att utvidga mängden tullpositioner där tullarna avskaffas genast. I det avseendet är något nytt anbud dock inte i planerna i den närmaste framtiden.  Mängden industriprodukter som tarvar ytterligare diskussion har identifierats och är redan rätt begränsad till antalet.

Jordbruksprodukter

Förhandlingarna tog upp jordbrukstexten, tariffer och icke-tariffära handelshinder. Vad gäller jorbbrukstexten diskuterade parterna särskilt förslagen som gäller viner och spritdrycker samt exportkonkurrens. Avseende tariffer flaggade parterna för enstaka exportintressen och framförde önskemål om kortare övergångsperioder än vad som föreslagits. De känsligaste produkterna diskuterades inte.

Ursprungsregler

Det allmänna målet för förhandlingarna är att slå fast regler för produkternas ursprung, enligt vilka produkterna kan medges avtalsenlig förmånsbehandling. När det gäller ursprungsförfarandena diskuterade parterna utgående från rättsliga texter om krav på och förbud mot preferensställning samt om godkännandeförfaranden. Vad gäller de allmänna bestämmelserna diskuterade parterna om kumulationsbestämmelser och värdeberäkningsmetoder. De produktvisa förhandlingarna koncentrerade sig på växt- och djurprodukter samt livsmedel. Vidare granskade parterna Förenta staternas tröskelvärden för industriprodukter. Förhandlingarna framskrider och bägge parter har lämnat sina förslag om så gott som alla tullpositioner.

När det gäller textilier jämfördes skillnaderna som man vill jämna ut i parternas textförslag till produktvisa regler. Ursprungsförhandlingarna om textilprodukter avslutades med tyngdpunkt på Förenta staternas förslag till noggranna detaljer för ursprungsintyg och andra relaterade frågor.

Tjänstehandel

Avseende tjänster diskuterades den gränsöverskridande tjänstehandeln och finansieringstjänster. Diskussionerna om gränsöverskridande tjänster bidrog till att bygga kompromisser särskilt avseende definitioner. Utöver definitionerna diskuterade förhandlingsparterna om ömsesidigt erkännande av yrkeskvalifikationer. I diskussionen utbyttes tankar om det arbete som återstår och fördes separata diskussioner om arkitekter, ingenjörer och revisorer. Bägge parter betonade att de är engagerade i att fortsätta arbetet.

Förhandlingar om finansieringstjänster fördes i tre dagar. Som resultat av diskussionerna lyckades man åstadkomma kompromissformuleringar till texten om finansieringstjänster. Tema för diskussionerna var bland annat definitioner, undantag och institutionella arrangemang. Det fördes en teknisk diskussion om anbuden där man gick igenom EU:s anbud och merparten av Förenta staternas anbud.

Offentlig upphandling

I föhandlingarna betonade EU de gemensamma mål som ställts i EU:s och Förenta staternas högnivåarbetsgrupp enligt vilka marknadstillträdet vid offentlig upphandling bör förbättras betydligt på alla statliga nivåer och i enlighet med principen om nationell behandling. Avtalstextens innehåll diskuterades i två dagar. Grunden för avtalstexten är bestämmelserna i Världshandelsorganisationen WTO:s GPA-avtal om offentlig upphandling (GPA, Agreement on Government Procurement).

Parterna har i förhandlingarna beaktat de grundläggande principerna för upphandlingsförfaranden, transparens och icke-diskriminerande behandling i offentlig upphandling. Enligt EU kunde upphandlingstransparensen ökas bland annat om Förenta staterna införde en elektronisk portal för upphandlingsannonser och elektroniska anbudsförfaranden. Dessa åtgärder skulle särskilt underlätta små och medelstora europeiska företags tillträde till den offentliga upphandlingen i Förenta staterna på delstats- och lokalnivå. EU betonade också att sociala och miljöaspekter samt arbetsrättsliga omständigheter bör beaktas i upphandlingarna. Enligt EU ska registreringskraven på anbudsgivare i Förenta staterna inte skapa handelshinder som begränsar den information anbudsgivarna får om anbudstävlingen. Under förhandlingsrundan diskuterades också ramavtalen, förfarandet för sökande av ändring och offentlig-privat samverkan OPS (PPP, Public-Private Partnership).

II Regleringsfrågor

Enhetlig reglering

Parterna fortsatte förhandlingarna om regleringssamarbetet och god regleringspraxis. Goda framsteg nåddes särskilt vad gäller förtydligande av textförslagen. Den institutionella ramen för regleringssamarbetet diskuterades på huvudförhandlarnivå.

Tekniska handelshinder (TBT, Technical Barriers to Trade)

Parterna fortsatte diskussionen bland annat om bedömning av överensstämmelse och om standarder. När det gäller bedömningen av överensstämmelse fortsatte diskussionen om hur produktcertifiering som gjorts i det exporterande landet kunde godkännas i det importerande landet i enlighet med importlandets regler. Diskussionerna fortsatte också om hur det amerikanska systemet för bedömning av överensstämmelse för tredje parter avseende elektriska apparater kunde underlättas.

Avseende standarder fortsatte diskussionerna om hur öppenheten kan ökas när regleringen hänvisar till någon specifik standard. Diskussionerna fortsatte också om vilken roll standardiseringsorganisationers standarder har i EU när det gäller organisationer i Förenta staterna. Också amerikanska sakkunnigas deltagande i utvecklandet av europeiska standarder och samarbetet mellan standardiseringsorganisationerna togs upp.

Sanitära och fytosanitära åtgärder  (SPS, Sanitary and Phytosanitary Measures)

Förhandlingsparterna diskuterade så gott som alla artiklar som hade lagts fram. Diskussionerna var konstruktiva och parterna har nu en god uppfattning om varandras mål och viktigaste prioriteringar. Det tarvas alltjämt vidare diskussioner om EU:s förslag som gäller erkännande av EU som en helhet.  Det behövs också ytterligare förhandlingar om EU:s förslag om godkännandeförfaranden. EU påminde om sin ståndpunkt avseende djurens välbefinnande och om vikten av temat antibiotikaresistens som ett element i TTIP-avtalet. Förenta staterna redogjorde närmare för sin syn på hur vetenskap och risker i kapitlet om SPS ska behandlas.

Sektorerna

Avseende läkemedel fortsatte förhandlingarna om EU:s och Förenta staternas artikelspecifika textförslag, där det gjordes en del framsteg. Vidare diskuterade EU och Förenta staterna granskningen av god tillverkningssed (Good Manufacturing Practices, GMP). Parterna granskar som bäst om det kunde gå att få till stånd ett avtal i frågan till januari 2017. Många frågor kräver dock fortfarande ytterligare diskussioner.

Beträffande kosmetik diskuterades både EU:s och Förenta staternas textförslag. EU erinrade om sin önskan att definitionen av kosmetik ska vara bred i TTIP-avtalet, för att den ska täcka alla produkter som i EU klassificeras som kosmetik. EU betonade än en gång vikten av alternativ till djurtest.

Beträffande textilier fokuserade förhandlingarna på behandlingen av parternas textförslag. Förenta staterna lämnade sitt förslag före den femtonde rundan. Särskild uppmärksamhet fästes vid informationsutbyte och eventuellt samarbete om märkningar av textilfibrer, samarbete om säkerhetsföreskrifter och bedömning av överensstämmelse samt standarder.

När det gäller fordon fortsatte bland annat särskilt diskussionen angående listan om harmonisering av regleringen och möjlig ekvivalens. Diskussionerna fortsätter. Förenta staterna presenterade sitt textförslag till sektorbilaga om fordon.

Beträffande medicintekniska produkter fortsatte diskussionerna utgående från bägge parters textförslag. EU:s textförslag innehåller tilläggselement som inte tidigare har tagits upp i TTIP-förhandlingarna. Dessa gäller informationsutbyte om produkter som strider mot kraven, och samarbete om standarder.

Beträffande vissa artiklar, såsom kompatibla databaser över medicintekniska produkter (Unique Device Identification, UDI) och förenhetligade ansökningsblanketter för godkännande av medicintekniska produkter (Regulated Product Submission, RSP) samt den så kallade Single Audit-frågan strävade man efter en gemensam text.

Beträffande informations- och kommunikationsteknologin fokuserade förhandlingarna på att behandla Förenta staternas textförslag. EU är villig att förhandla på sådana områden där det finns ett gemensamt intresse såsom om marknadstillsynen av radioanläggningar. Däremot kan EU inte förbinda sig till slutresultat angående regleringen i e-hälsa eller krypteringsteknik som hör till medlemsstaternas behörighet.

Beträffande maskiner och anordningar fokuserade förhandlingarna på EU:s textförslag och framför allt på hur bilagan om maskiner och anordningar är förenlig med avtalets övriga delar och speciellt då kapitlet om tekniska handelshinder och kapitlet om regleringssamarbete. Förenta staterna var bekymrad över flera sakkomplex, såsom bilagans breda tillämpningsområde.

Beträffande kemisektorn fokuserade förhandlingarna i huvudsak på EU:s textförslag. Beslutet huruvida kemisektorn ska bli ett eget kapitel eller en bilaga till kapitlet om regleringssamarbete fattas senare. Förenta staterna berättade att de fortfarande finslipar sitt förslag till EU. I likhet med tidigare rundor gick förhandlarna igenom framstegen i pilotprojekten. Den tekniska analysen i samband med klassificeringen av blandningar i säkerhetsdatablad (classification rules for mixtures in Safety Data Sheets) har slutförts och man har kommit överens om en bred intressentgruppskonsultation.

Beträffande växtskyddsmedel fortsatte parterna kort diskussionerna om möjliga samarbetsområden. EU uppmanade Förenta staterna att lämna ett textförslag. Först därefter kan man göra en närmare bedömning av mervärdet av ett samarbete inom denna sektor. Med avseende på grödor som odlas i mindre omfattning (minor uses) verkar samarbetet redan nu lovande.

III Globala regler

Investeringsskydd och tvistlösningen i investeringstvister

När det gäller investeringsskyddet diskuterades allmänna bestämmelser såsom definitioner, skadestånd och tvångsinlösen. Målet var att ytterligare klarlägga parternas synpunkter. Avseende tvistlösningen i investeringstvister skedde det vissa framsteg på de punkter där parterna har likadana tillvägagångssätt. Diskussionerna fokuserade bland annat på tillämpningsområde, definitioner, förlikning av tvister, förkastande av grundlös talan, öppenhet och etiska krav.

Hållbar utveckling

Parterna diskuterade hållbar utveckling (rättigheter i arbetslivet och miljön) hela veckan, med målet att integrera EU:s och Förenta staternas textförslag. Förhandlingarna fortsatte om institutionella frågor. EU bekräftade att unionen senare kommer att lägga fram ett separat förhandlingsförslag om genomförandet av hållbar utveckling.  Parterna bekräftade att det för bägge är viktigt att det i avtalet inkluderas mekanismer som säkerställer en effektiv växelverkan med aktörer i det civila samhället.

Avseende rättigheter i arbetslivet fortsatte diskussionerna om de grundläggande arbetslivsnormerna enligt internationella arbetsorganisationen (ILO, International Labour Organization), däribland om de tematiska artiklar som EU har framfört om respektive norm. Vidare diskuterades arbetarskyddets nivå i de nationella lagstiftningarna och hur de verkställs samt om möjligheterna till samarbete med tredjeländer.

Avseende miljön fortsatte förhandlingarna med fokus på bägge parters textförslag och hur de kunde integreras. På agendan var bland annat upprätthållandet av den inhemska miljöskyddsnivån och effektivt verställande av miljölagstiftningen. Parterna förhandlade också om textförslagen i anknytning till hållbar fiskproduktion omfattande tyglandet av det olagliga fisket samt EU:s förslag om skydd och hållbar användning av den vilda faunan och av skogen och om att tygla den olagliga handeln på området. Diskussionerna fortsatte utifrån bägge parters textförslag om internationella miljöavtal. Det skedde en tillnärmning i parternas ståndpunkter under veckan och parterna fick också en klarare uppfattning om var de redan står på samma linje och till vilka delar texten kräver ytterligare arbete. Parterna kom överens om att fortsätta sitt arbete och koncentrera sig bland annat på EU:s förslag som anknyter till naturens mångfald samt kemikalier och avfall.

Små och medelstora företag

Merparten av kapitlet är redan avtalat. De avsnitt i detta kapitel som fortfarande diskuteras har att göra med andra delområden i avtalet. Förhandlingarna gick dock framåt på den punkten att de frågor som är viktiga för små och medelstora företag i andra delar av avtalet ska beaktas i samband med kapitlet om SMF-företag. Parterna diskuterade också om pågående samarbetsprojekt.

Tullsamarbete och handelsprocedurer

Det skedde framsteg bland annat i användningen av informationsteknik och elektronisk betalning i anknytning till införsel, utförsel och transitering och angående kraven på handlingar och uppgifter som hänför sig till dessa frågor. Vidare gjordes det framsteg avseende bestämmelserna om frigörande av varor och utvecklandet av system med en enda kontaktpunkt till den del det gäller elektronisk leverans av exportörens eller importörens krav på handlingar och uppgifter.

I förhandlingarna diskuterades också EU:s initiativ om ett djupare transatlantiskt tullsamarbete, såsom om att ta fram ett program för bemyndigade aktörer, strävan efter harmonisering av uppgiftskraven och utvecklandet av system med en enda kontaktpunkt. Arbetet fortgick också om förfaranden för tillfällig införsel av varor och tullbehandlingen för varor som återimporterats efter reparationer.

Energi och råvaror

Under förhandlingsrundan fortsatte parterna sina intensiva diskussioner i två dagars tid. EU betonade att man inte får det eftersträvade gemensamma textförslaget klart innan mandatperioden löper ut för Förenta staternas nuvarande administration utan ett skriftligt förslag från Förenta staterna.

Förhandlingarna behandlade också horisontala bestämmelser i kapitlet om varuhandel. De gäller exportmonopol, transitering samt import- och exportprissättning.  Parterna var av samma åsikt om behovet att till denna del finslipa texten ur juridisk synvinkel. Parterna fortsatte diskussionen som inletts i juni om de av EU föreslagna reglerna om tillträde till energinäten för tredje parter. Denna gång var också sakkunniga från USA:s energiministerium närvarande.

Det fördes diskussioner om samarbete mellan EU och Förenta staterna rent allmänt på energi- och råvaruområdet samt särskilt angående användningen av förnybar energi och energieffektivitet. Bägge parter kommer att till ingången av december precisera bestämmelserna om eller i anknytning till energi utan att ännu binda sig till var i avtalet dessa frågor i sista hand ska platsa.

Immateriella rättigheter (IPR, Intellectual property rights)

Parterna nådde framsteg i kombinerandet av bägge parters textförslag. Förhandlarna kunde rätt långt avtala om en gemensam text i flera redan tidigare behandlade ämnen som gäller internationella avtal, allmänna avtalsbestämmelser, samarbetet mellan parterna och skyddet av växtsorter. Parterna ska ytterligare göra en del tekniska uppdateringar i dessa frågor utifrån vad som överenskommits i förhandlingarna. Av de förslag som är öppna torde det vara möjligt att rätt snart åstadkomma en gemensam text om tullens verkställighetsåtgärder vid gränsen. Frågan diskuterades inte under förhandlingsrundan men man har kommit överens om att de sakkunniga senare ska diskutera frågan över en videoförbindelse. Geografiska beteckningar tangerades kort.

I början av förhandlingsomgången lade Förenta staterna fram sitt förslag om företagshemligheter, ställningen för små och medelstora företag samt mönsterskydd. EU ska kommentera dessa efter rundan. En snabb granskning ger vid handen att förslagen är i samklang med EU:s gemensamma regler och praxis så de kan sannolikt duga som grund för vidarebearbetning.

Allmän tvistlösning (mellan stater)

Förhandlingarna om kapitlet har framskridit långt. En tredjedel av bestämmelserna i kapitlet har man redan nått samsyn om och också avseende de övriga bestämmelserna kvarstår endast enstaka frågor att lösa. Följaktligen börjar tyngdpunkten i förhandlingarna övergå till sådana öppna frågor där EU och Förenta staterna har divergerande uppfattningar och som också delvis anknyter till WTO-förhandlingarna om en revidering av tvistlösningsavtalet. Under förhandlingsrundan kom man igen ett steg framåt i de tekniska frågorna. Vidare fördes det en kort diskussion om tvistlösningen angående finansieringstjänster samt om EU:s förslag om skiljeförfarande.

Allmänna bestämmelser i avtalet

Det fördes en bra och konstruktiv diskussion mellan parterna om avtalets administrativa och allmänna bestämmelser. Centrala teman var de institutionella bestämmelserna och definitionerna i avtalet. Bägge parter hade en liknande syn på målet att åstadkomma klara bestämmelser om undantag som begränsar avtalets tillämpningsområde.
 

Ytterligare upplysningar om TTIP-förhandlingarna:
Mary-Anne Nojonen, handelsråd, utrikesministeriets avdelning för externa ekonomiska relationer, tfn  0295 351 494