EU luo vapaakauppa-alueet Georgian ja Moldovan kanssa

EU parafoi 29. marraskuuta itäisen kumppanuuden huippukokouksessa Vilnassa assosiaatiosopimukset Georgian ja Moldovan kanssa. Uusien sopimusten myötä tullit poistuvat lähes kokonaisuudessaan ja kauppaa rajoittavat toimet kielletään. Palvelujen osalta sopimukset tarjoavat myös ennakoivamman liiketoimintaympäristön.

Assosiaatiosopimusten vapaakauppaosuuksien painopiste on sääntelyn lähentämisessä ja Georgian sekä Moldovan uudistusprosessien tukemisessa. Voimaan astuessaan sopimuksilla tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia erityisesti Georgian ja Moldovan talouskasvuun sekä EU:n ja sopimusmaiden väliseen kauppaan. Tuontitullit poistetaan lähes kokonaan ja perusteettomat kauppaa rajoittavat toimet, mukaan lukien vientitullit kielletään. Sopimukset helpottavat myös suomalaisten yritysten toimintaa Georgian ja Moldovan markkinoilla.

Sopimuksissa sovittujen uudistusprosessien toteutuessa sopimukset arvioidaan kasvattavan maiden bruttokansantuotetta 4,3 prosentilla (Georgia) ja 5,4 prosentilla (Moldova).

Lähes kaikki tuontitullit poistuvat

Georgian ja EU:n välisessä kaupassa tavarakaupan tullit poistuvat kokonaan sopimuksen astuessa voimaan. Moldovan ja EU:n välisessä kaupassa EU vapauttaa täysin tuonnin Moldovasta. Moldova vapauttaa tuonnin suurimalle osalle tuonnista EU:sta sopimuksen astuessa voimaan. Tietyille Moldovalle sensitiivisille tuotteille (viini, tietyt lihatuotteet, vihannekset ja hedelmät, sekä tekstiilit) on neuvoteltu 3-10 vuoden siirtymäajat. 

Sekä Georgian että Moldovan osalta tiettyjen EU:lle sensitiivisten maataloustuotteiden tuontia seurataan kiertämisen estämiseksi. Tavoitteena on varmistaa, että tuonti on todellisuudessa sopimusmaiden alkuperää.  

Myös palvelukauppa helpottuu

Rajat ylittävien palveluiden osalta EU ja Georgia sekä EU ja Moldova ovat sopineet tarjoavansa toisilleen WTO:n GATS-sopimuksen sitoumuksia pidemmälle menevän markkinoillepääsyn useilla palvelusektoreilla. Sopimuksilla sovittiin myös laajasti yritysten sijoittautumisen ehdoista eri tuotantoaloille. Lisäksi helpotetaan pätevän henkilöstön tilapäistä maahantuloa EU:hun tai Georgiaan ja Moldovaan yritysten sisäisinä siirtoina.

Yhteiset pelisäännöt helpottavat kaupankäyntiä

Sopimuksen myötä Georgia ja Moldova tulevat mukauttamaan niiden teknisen sääntelyn ja standardit EU:n järjestelmään siirtymäajan puitteessa. Teknisten standardien harmonisointi ja/tai vastavuoroinen tunnistaminen tulee vähentämään kohdattuja kaupanesteitä ja myös suomalaisyritysten markkinoillepääsy tulee tätä kautta helpottumaan. Georgian ja Moldovan markkinoillepääsy EU:ssa paranee huomattavasti, sitä myötä kuin maat omaksuvat ja toimeenpanevat EU:n sääntelyn tiettyjen siirtymäaikojen puitteessa.

Myös tullaukseen liittyvissä asioissa vahvistetaan lainsäädäntöpohjaa tullilainsäädännön asianmukaisen toimeenpanon parantamiseksi ja yhdenmukaistetaan lainsäädäntöä EU:n lainsäädäntöön tietyltä osalta.

Sopimukset sisältävät myös määräykset keskeisten teollis- ja tekijänoikeuksien suojasta ja maantieteellisistä merkinnöistä. Lisäksi sopimukset sisältävät kestävää kehitystä koskevia määräyksiä, joiden toimeenpanoa seurataan kansalaisyhteiskunnan myötävaikutuksella.

Niiden laajuuden vuoksi assosiaatiosopimuksen vapaakauppaosuudet parafointiin vain osittain. Lopullinen parafointi tapahtuu vuonna 2014 minkä jälkeen seuraava askel on sopimuksen allekirjoittaminen ja väliaikainen soveltaminen tietyiltä osilta.

Sopimusten allekirjoitus on arvioitu tapahtuvan vuonna 2014.

Lisätietoja: markkinoillepääsy-yksikön päällikkö Marjut Akola, puh. 0295 351105 ja kaupallinen neuvos Sara Ohls, puh. 0295 351130

EU
kauppa